Mida arvata kui peale suplemist kattub keha punaste täpikestega

Copy
Türi tehisjärv.
Türi tehisjärv. Foto: Teet Reier / Türi Rahvaleht

1. juunist-31. augustini kella 12st kuni 20ni tagavad Türi tehisjärvel ujujate turvalisuse turvafirma G4S Eesti töötajad. Türi tehisjärve ääres osutab teenust üheaegselt 2 eriväljaõppe saanud vetelpäästjat, kes jälgivad suplejaid ja osutavad vajadusel esmaabi ning tagavad rannas avaliku korra.

 

Vastavalt Terviseametiga kooskõlastatud seirekalendrile võetakse sel hooajal Türi tehisjärvest veeproovid järgnevatel kuupäevadel: 15.05.2024 (hooajaeelne), 05.06.2024, 03.07.2024, 24.07.2024, 07.08.2024. Analüüsi tulemused on kättesaadavad SIIN.

Türi Vallavalitsusele on laekunud kaebuseid, kus järveveega kokku puutumisel tekivad kehale punased täpid. Supeldes võivad lisaks sinivetikatele ja teatud bakteritele inimese nahka kahjustada ja allergilisi reaktsioone põhjustada ka mitmesugused parasiidid. Kirjeldatavat nahaärritust, kus veega kokku puutunud piirkondades kehal tekivad ebakorrapärased sääse- või parmuhammustusi meenutavad punased täpid, võivad põhjustada vereimiussi vastsed ehk tserkaarid, mis on vee looduslik osa. Tserkaardiele sobib soe veekeskkond (temperatuur +20 °C), mis Eestis valitsenud sooja ilma tõttu on suure tõenäosusega paljudes veekogudes saavutatud.

Tagasi üles