Lahkus kauaaegne Järvamaa ettevõtja Toomas Agasild

Copy
Lahkunud on tunnustatud Järvamaa ettevõtja Toomas Agasild.
Lahkunud on tunnustatud Järvamaa ettevõtja Toomas Agasild. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Meie seast on lahkunud Järvamaa kauaaegne ettevõtja Toomas Agasild (1951 – 2024). Ta oli Järvamaa aknatootja Viking Window juhatuse liige ja osales aktiivselt firma juhtimises.

Pärast Tallinna polütehnilise instituudi (TPI) ehitusteaduskonna tööstustsiviileriala lõpetamist 1975. aastal tuli Toomas Agasild tööle tollasesse Paide KEKi. Ta alustas seal töödejuhatajana. Kolme aasta pärast oli ta juba jaoskonnajuhataja, siis juhataja asetäitja ja 1985. aastast alustas 700 töötajaga ettevõtte juhina.

Viking Window ASi loomiseni jõudis ta pärast Paide KEKi tegevuse lõpetamist. Omal ajal põhjendas ta seda nii: "Kui põllumajandusest enam ehitustööd ei tellitud, tuli vaadata, mida saab tegema hakata. Oli ju tarvis edasi elada."

Agasilla juhtimisel kasvas Viking Window Eesti üheks suurimaks puitakende tootjaks ja maakonna üheks mainekaimaks tööandjaks, kus parematel aegadel töötas ligi paarsada inimest.

Eesti Vabariigi president omistas Toomas Agasillale 2004. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi. Ta oli Järvamaa kõrgeima autasu ehk vapimärgi kavaler, Järvamaa elutööpreemia lauraat ning Paide linna aukodanik.

Järva Teataja oli üks esimesi, kes 2019. aastal teatas Toomas Agasilalle, et ta on pälvinud Järvamaa kõrgeima autasu - vapimärgi. «Esimest korda kuulen. Ei oskagi midagi kosta!» oli ta toona vabariigi aastapäeva eel kõne peale üllatunud.

Toomas Agasild meenutas seejärel, et oli Mäos töötanud eri ametikohtadel 1975. aastast alates ning näinud nii paremaid kui halvemaid aegu.

Küsimusele, kas Mäo piirkonna areng oli olnud plaanipärane, kostis Agasild, et taasiseseisvumise järel oli segadust palju. Tuli katsetada ja proovida ning püüda saada uutes oludes hakkama. «Eks ka nõukogude ajal oli Paide KEK natukene kooperatiivne ning selle kogemusega võis ettevõtjana tegutseda,» lausus ta.

Agasild oli seda meelt, et sel hetkel oli Järvamaa elujõuline maakond, kuid kartis, et see ei pruugi nii jääda. Ta märkis, et edasiminek on võimalik vaid siis, kui jätkub inimesi. Inimesed tulevad aga sinna, kus on parem, kus on töökohad. «Ja ka vastupidi, ükski ettevõtja ei tule töökohti looma, kui kohapealt ei ole tööjõudu saada. Üksnes missioonitundest äri ei aja,» ütles ta.

Küll aga oli Agasild seda meelt, et missioonitundest saab ettevõte alati toetada sporti. Seda on Viking Window tema juhtimise all ka teinud. Ettevõte on olnud pikaaegne Paide-Türi rahvajooksu ja ka esiliiga korvpallimeeskonna nimisponsor.

Toomas Agasilda jäävad leinama abikaasa ja lapsed peredega.

Tagasi üles