Väikelaste mürgistusjuhtumid sagenevad

Copy
Mürgistusinfoliinile on erinevate tõrjevahendite ja väetistega seotud mürgistusmuredega pöördutud kokku pea 1450 korral, neist 85 on olnud Pärnumaalt.
Mürgistusinfoliinile on erinevate tõrjevahendite ja väetistega seotud mürgistusmuredega pöördutud kokku pea 1450 korral, neist 85 on olnud Pärnumaalt. Foto: Erik Prozes

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 laekunud kõnede hulgas on kasvanud juhtumite hulk, kus väikelapsed joovad laokile jäetud kemikaale või söövad vanavanemate öökapile unustatud ravimeid. Kõik möödunud aastal lastega juhtunud 1528 mürgistust saanuks tegelikult ära hoida, kui oleks järgitud lihtsaid ohutusreegleid.

Mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul kasvab väikelaste mürgistusjuhtumite arv just suveperioodil, sest siis saadetakse lapsed vanavanemate juurde või suvelaagrisse. „Samuti korraldatakse suvel ohtralt aiapidusid, kus varitseb kümneid erinevaid ohte, alates korgita jäetud süütevedelikust, lõpetades maha kukkunud nikotiinipadjakesega, mis võib väikelapsele tõsise tervisehäire tekitada ja vajab arstide kiiret sekkumist,“ selgitab Oder.

Teabekeskuse möödunud aasta ülevaatest selgub, et alla 1aastaste laste mürgistuste kohta tuli keskusele 248 pöördumist ning 1-4aastaste mürgistuskahtlusi esines 1281. Aasta varem oli selliseid kõnesid vastavalt 231 ja 1195. Kui suur osa nendest kõnedest piirdus konsultatsiooniga, soovitades last jälgida, tema suud loputada ja talle rohkelt vett juua anda, siis leidus ka juhtumeid, kus võeti ette kiire sõit haiglasse.

Tagasi üles