Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Konservatiivse rahvaerakonna poliitik Jaak Madison ütles, et üllatus polnud talle ei Euroopa Parlamenti tagasi valituks osutumine ega ka Järvamaal kõige suurema toetuse saamine. «Järvamaal on väga mõistlikud ja targad inimesed, tänan neid suure toetuse eest,» sõnas ta.

Madison avalikustas, et enne valimisi seadis ta endale eesmärgiks koguda üle 30 000 hääle ja sellega sai ta hakkama, sest saagiks jäi 32 868 häält.

Madison ei salanud, et kripeldama jääb, et erakonnal ei õnnestunud saada kaht kohta. Tema selgitusel tuleb parteil nüüd analüüsida, kuhu puudu jäänud hääled jäid.

Erakondadest kogus Järvamaal suurima toetuse Isamaa, kellele andis oma hääle 2186 järvalast. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt hääletas 2057 ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna poolt 1569 järvalast.

Poliitikutest on Järvamaal kõige populaarsem Jaak Madison, keda toetas 1541 Järvamaa valimisealist elanikku. Jüri Ratase häältesaak oli Järvamaal 1076 ja Marina Kaljurannal 1001.

Järvamaalt käis valimas 35,1 protsenti valimisealistest elanikest ehk 7971 inimest. Valimisjaokonnas käis oma kodanikukohust täitmas 4616 ja e-hääletas 3355 järvalast

* Üks mis kindel on see, et ühtegi relvapoodi pole Järvamaal varem olnud. Nüüd just üks selline laupäeva pärastlõunal avati. Kannab see nime Precision Arms ja asub Türi vallas Oisus aadressil Estonia puiestee 3b, mis on endise Estonia kolhoosi söökla.

Ettevõtmise taga seisavad relvabrändi Uronen Precision omanik soomlane Hannu Uronen ja tema eestlasest äripartner, kohalik mees, IT ja graveerimise taustaga Viljo Marrandi.

Marrandi selgitas, et poest on osta Uronen Precisioni püsse ja Tšehhis valmistatud KMR püstoleid. Täieliku laoseisu korral oma kümmekond relvamudelit. Sinna juurde spetsiifilist lisavarustust summutitest ja kompensaatoritest relvahooldusvahenditeni – väljas võib olla paarsada kaubaartiklit. «Uronen Precisioni tooted on peamiselt mõeldud sportlaskuritele, aga mitte ainult,» sõnas Marrandi.

*Vabatahtlikul päästjal Meelis Välimäel oli pühapäeval 46. sünnipäev. Vaevalt olid sugulased pärastlõunal lahkunud, kui Välimäe koduhoovi keeras sisse üks must Mercedes, millest astus välja siseminister Lauri Läänemets.

Aasta alguses autasustas siseministeerium Välimäed tema panuse eest vabatahtlike päästjate töösse ja Ukraina abistamise eest ministeeriumi hõbeteenetemärgiga. Välimäe ei saanud teenetemärgi vastu võtma minna, sest oli jälle teel Ukrainasse.

Lauri Läänemets selgitas, et kui kuulis, et Välimäel on nädalavahetusel sünnipäev, tuligi ta mõttele viia teenetemärgi talle tähtsa päeva puhul koju kätte. «Olin nagunii siinsamas. Me ju ühe kandi mehed,» sõnas Läänemets naerdes.

«Väärt mees oled!» kiitis minister Läänemets Välimäele teenetemärki kätte andes.

*Paide hooviteatrite festivalil astus esimesena nii-öelda kodulavale Paide Hammerbecki põhikooli draamaring etendusega «#minuelu?».

See tükk pajatab ühest tavalisest koolipäevast, kuid loo tegi eriliseks asjaolu, et tekst koosnes üksnes küsimustest. Etendus algas küsimustega «Mis kell on?» ja «Kas ma pean kooli minema?» ning lõppes lapsevanema pärimisega «Kas koolitükid on tehtud?».

Publikult pälvis esimene etendus marulise aplausi ja kiitva kriitikaga polnud kitsi ka festivali žürii.

Pärast etendust õpilaste ja nende juhendajatega vestelnud žürii liige Lennart Peep sõnas esimese asjana, et ta pole tükk aega midagi nii head näinud. «Parim asi, mis ma viimasel ajal näinud olen,» ütles ta. Kiitusega polnud kitsi ka teine hindaja Klaudia Tiitsmaa, kellele tõi noorte esinemine meelde oma kooliaja. «Nii elus ja energiline,» märkis ta.

Märksõnad

Tagasi üles