Diviisi staabi- ja sidepataljon tähistab Paides lipupäeva

Toimetaja: Kuido Saarpuu
Copy
Sidepataljon tähistas Paide Vallimäel väeosa lipu aastapäeva.
Sidepataljon tähistas Paide Vallimäel väeosa lipu aastapäeva. Foto: Dmitri Kotjuh

Homme, 13. juunil algusega kell 11 toimub Paide Vallimäel staabi- ja sidepataljon lipupäev.

Näha saab Paide kindluse peatorni sümboliga väeosa lippu, toimub pidulik rivistus, esineb Eesti sõjaväeorkester ning huvilised saavad tutvuda staabi- ja sidepataljoni varustuse ning sidetehnikaga.

Väeosa lipp on iga üksuse jaoks au, ühtekuuluvuse ja ajaloo sümbol. Sidepataljoni lipp on tihedalt seotud Järvamaaga.

24. mail 1930 annetasid Järvamaa maavalitsus, Paide ja Türi linn sidepataljonile väeosa lipu, millel on kujutatud ka Järvamaa vapp. 1940. aasta sügisel, kui okupatsioonivõim oli asunud hävitama Eesti Vabariigi relvajõude, viis sidepataljoni leitnant Leonhard Hindoala salaja lipu oma kihlatu Lydia Mägi juurde Türile hoiule. Lydia hoidis lippu võõrvõimude eest peidus aastakümneid ning kui Eesti Vabariigi iseseisvuse püsimises ei olnud enam kahtlust, julges proua Mägi tuua lipu avalikkuse ette. 30. juunil 1998. aastal annetas ta lipu Eesti Sõjamuuseumile.

Iseseisvuse taastamise järel arvati ajalooline lipp olevat hävinud, mistõttu kinkis president Lennart Meri 1994. aastal staabi- ja sidepataljonile uue lipu. Originaallipu avalikustamisel selgus, et algne lipp oli sootuks teistsugune kui 1994. aastal tehtu ning 2006. aastal tegid Järvamaa käsitöönaised originaallipu järgi väeosale koopia ning see teenib pataljoni praegugi.

1930. aasta originaallipp on igapäevaselt nähtav Eesti Sõjamuuseumis, 1994. aastal president Lennart Meri annetatud lipp Järvamaa muuseumis ning originaallipu Järvamaa käsitööliste poolt tehtud koopia on staabi- ja sidepataljoni poolt aktiivselt kasutuses.

Tagasi üles