Türi ja Käru raudteejaamad saavad leinalindid

Copy
Naiskodukaitsjad sidumas leinalinte Käru raudteejaamas.
Naiskodukaitsjad sidumas leinalinte Käru raudteejaamas. Foto: Maarit Nõmm

Täna õhtul seovad Järvamaa naiskodukaitsjad leinalindid Türi ja Käru raudteejaamades asuvate laternapostide ümber, et mälestada juuniküüditamise ohvreid. Kuriteost möödub tänavu 83 aastat.

Mälestusüritus „Ma ei unusta Sind!“ on Naiskodukaitse poolt ellu kutsutud üle-eestiline ettevõtmine 14. juunil, mil üheks päevaks saavad Eesti raudteejaamad mälestuslindid juuniküüditamise ja kõigi võõrvõimude repressioonide tõttu kannatanute mälestuseks.

See oli esimene NSVL-i okupatsioonivõimude poolt korraldatud massiküüditamislaine.

Naiskodukaitse esinaise Airi Toominga sõnul lõhuti küüditamistega perekonnad terveteks põlvkondadeks ja selle kuriteo mõjusid on tunda tänase päevani. „Isad olid paljudes peredes juba puudu – sõjas või hukkunud. Nõukogude okupatsioonivõim viis ka vanaisad, kes oleksid saanud pere toetada ja anda edasi mälestust vabast Eestist,“ ütles Tooming.

„Oma mälestusüritusega seisame selle eest, et need kuriteod ei ununeks kunagi. Olgu mäletamine meie kaitsetahte üks tugisammastest tänases päevas, kus toetame Ukrainat võitluses oma vabaduse eest. Ajalugu ei tohi korduda!“ rõhutas ta.

Juuniküüditamise ohvriteks olid eelkõige Eesti Vabariigi arengusse ja riigi iseseisvusse panustanud inimesed – enam kui 10 tuhat Eesti kodanikku, keda peeti Eesti riigis ohuks NSVL-i okupatsiooni püsima jäämisele, ohtlikult aktiivseteks ja isamaalisteks.

Nende hulgas oli palju kaitseliitlasi ja naiskodukaitsjaid, kes eelneva 20 aasta jooksul olid panustanud Eesti riigi kaitsevõimekuse arendamisse.

Aktsioon meenutab vägivaldselt peale surutud teekonda teadmatusse, mis tabas ootamatult neid, kes olid väljendanud oma lojaalsust Eesti vabariigile.

Mälestusüritus toimub tänavu kuuendat korda.

Tagasi üles