Kurva moega majake ärkas uuele elule uhke majutuspaigana

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy

Kes vähegi mööda Eestit ringi liikunud, sellele on Puhu-Risti tuttav. Küllap on mõnegi tee mööda või läbi viinud Harju-Ristilt. Üsna äsja aga ilmus maanteemeetrite mõõtjate teadvusse veel üks Risti - see on Türi vallas asuv Oisu-Risti.

Tõsi, koht ise – Retla aleviku vahele viiva tee ja Viljandi maantee ristumiskoht ise on teekaartidel olemas olnud juba ammu, ent kohe ristumiskoha serval asuv väike viilkatusega majake, mis oli aastaid mahajäetud ilmega ja üsna kehvas olukorras, on läbinud täieliku uuenduskuuri. Punase puitvoodriga ehitis, kus kooperatiivi ajal pakuti kõhutäidet ja erinevaid märjukesi, jäi pikkadeks aastateks tühjalt seisma ning sai lõpuks igavlevate noorukite kogunemiskohaks. Nii seisis hüljatud majake maantee ääres kuni eelmise aasta sügiseni. Nüüd aga on samal kohal helehalli voodri ja tumehalli katusega majake, mis kannab nime Oisu-Risti.

Imelise muutuse taga on kaks ettevõtjast sõpra, kellest üks - Mikk Otsus, ütleb, et kuigi ta ise on pärit Põltsamaalt, siis elu tõi teda pea kümmekond aastat tagasi Oisu kanti ning pidevalt kõnealusest majakesest mööda sõites jäi ikka ja jälle pilk sellele pidama. „Muru siin nagu niideti, aga midagi muud suurt ei toimunud. Eelmise aasta augustis kirjutasin toonasele omanikule ja uurisin, mis plaanid tal majaga on,” meenutas Otsus ja lisas et pärast seda ilmus majakese müügipakkumine kohe ka kinnisvaraportaali. Hakkajad ettevõtjad tegid omanikule omalt poolt hinnapakkumise, mis teisele osapoolele esiotsa ei sobinud. Mullu oktoobris aga saadi kaubale ning hilissügisel oligi majakesel uus omanik.

Tagasi üles