Paide vallimäel etendub koguperelavastus

Järva Teataja
Copy
Vallimägi Paide linna ja maakonna sümboli vallitorniga,
kus asub 8 korrusel läbi ajaloo viiv muuseum.
Vallimägi Paide linna ja maakonna sümboli vallitorniga, kus asub 8 korrusel läbi ajaloo viiv muuseum. Foto: Thea Karin

7. juulil algusega kell 16 etendub Paide vallimäel Eesti Noorsooteatri suvine koguperelavastus „Lahenduste ministeerium”, mis keskendub küsimusele, kuidas maailma paremaks muuta ja mida me ise saame teha selleks, et elu oleks parem, turvalisem ja rõõmsam.

Varateismelise Niina kätte satub pooljuhuslikult kiri poisilt, kes kiusajate vastu abi leidmiseks pöördub lahenduste ministeeriumi poole. Ehkki Niina pole sellisest ministeeriumist kuulnudki, hakkab asi teda huvitama ja ta otsustab poissi aidata. Parima sõbra ja lähima võitluskaaslase seltsis asub Niina poissi kiusajate käest päästma. See lihtne otsus käivitab seikluse, mis haarab isegi rahvusvahelist tasandit. Mis koht on lahenduste ministeerium? Kas selline organisatsioon üldse eksisteerib? See ja paljud teised küsimused leiavad noorte seikluse käigus vastuse ja nii mõnigi mure saab lahendatud.

Lavastaja Taavi Tõnissoni sõnul on „Lahenduste ministeerium” kahtlemata suvine seikluslugu, aga siiski ka midagi palju enamat. „See on püüd parema ja turvalisema maailma poole, milles igaühele leidub ruumi ja milles lähtutakse põhimõttest, et kellelgi pole õigust teisi isikliku hüve saavutamise nimel alla suruda. Praegusel turbulentsel ajal kuluks meile üks lahenduste ministeerium hädasti ära. Keegi, kes nagu meie loo peategelased püüab isiklikku kasu tagaplaanile jättes päriselt teise heaks midagi ära teha. Suured muutused saavad alguse väikestest tegudest. Ja on meie endi valida, millises suunas me maailm liigub. Kas pimeduse või valguse poole,” rääkis lavastaja.

„Lahenduste ministeerium” põhineb Hollandi kirjaniku Sanne Rooseboomi samanimelisel jutustusel, mis ilmus eesti keeles 2022. aastal Vahur Aabramsi tõlkes.

Rohkete tempokate rollivahetustega lavastuses mängivad Maria Ehrenberg, Alice Siil, Laura Kukk, Laura Nõlvak, Hardi Möller ja Mart Müürisepp.

Jutustuse dramatiseeris Siret Campbell, kunstnikutöö on teinud Kristel Maamägi, kaasates tänavakunstniku Ats Allaste ja valguskunstniku Targo Miilimaa. Lisaks helilooja Liina Sumerale on lavastuse muusika loomisesse kaasatud Eik Erik Sikk (EiK) ja produtsendid Maris Pihlap ning Mattias Tirmaste.

„Lahenduste ministeerium” esietendus Noorsooteatri Ferdinandi saalis 26. mail. Sel suvel mängitakse lavastust paikades üle Eesti.

Tagasi üles