Kirikus tuleb kultuuriloopäev

Järva Teataja
Copy
Eesti riigilipp.
Eesti riigilipp. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

7. juulil toimub Järva vallas, Järva-Peetri kirikus kultuuriloopäev ja avatud seminar, mis on pühendatud Eesti lipu 140. sünnipäevale ning rahvuslipu esimese hoidja Christoph Wilhelm Beermanni 160. sünniaastapäevale.

Nimelt puhkavad Järva-Peetri kirikuaias Gustav Heinrich Beermann ja tema poeg Christoph Beermann. Mõlemad mehed on tihedalt seotud meie rahvuslipu sünnilooga. Koolmeistrit ja kirikute ehitajast isa Gustavit on peetud üheks rahvuslipu värvide ning tähenduse andjaks. Poeg Christoph hoidis 1884. aastal EÜS-i vanamehena lipu õnnistamisel oma kätel meie riigi tulevast trikoloori ja oli esimene lipuhoidja. Viimase sünnist möödub juulis 160 aastast.

Huvitav on siia lisada põnev fakt, et Beermannide hauaplatsi kõrval puhkab pastor Gustav Felix Rinne. Rinne eestvedamisel alustas 1861. aastal tegevust Reigi koor ning ta andis välja kolm eestikeelset lauluõpikut koorilauljatele. Gustav Felix Rinne on laulu “Oh Hiomaa, sa merre saar” sõnade autor. Selle laulu sõnad lõi ta helilooja Friedrich Paciuse viisile. Samale meloodiale kirjutas sõnad ka Johann Voldemar Jannsen, kelle laulust "Mu isamaa, mu õnn ja rõõm" sai Eesti hümn. Need väärikad nimed ja olulised tähtpäevad väärivad meenutamist ning sellega seoses antud üritus Järva valla kirikute päevade raames Järva-Peetris aset leiab.

Kultuuriloopäev Peetris algab kell 10 tänujumalateenistusega Järva-Peetri kirikus. Kell 11 toimub kiriku esisel Beermanni lipuväljakul uue lipumasti ning infotahvlite avamine. Kirikus peab jutluse ja lipumasti-infotahvlid avab piiskop Ove Sander.

Muusikalist meeleolu loob pasunakoor. Kell 11.45 algab avatud seminar „Christoph Wilhelm Beermann 160 ja Eesti lipp 140“. Seminari kõnejuht on Ajakeskus Wittensteini/Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts. Temaatiliste ettekannetega esinevad ajaloolane Tõnis Lukas (Sissevaade Eesti lipu kujunemisloost ja rollist), kultuuriloolane Rutt Tänav (Emilie Beermanni roll Eesti kultuuriloos), Järva-Peetri koguduse diakon Jaanus Tammiste (Christoph Wilhelm Beermann ja tema aeg), arhitekt Toivo Tammik (Järva-Peetri kirikust arhitekti pilguga) ja ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho (Eesti Üliõpilaste Seltsi rollist Eesti kultuuriloos).

Kultuuriloopäeval on külastamiseks avatud temaatilised näitused ning kirikukohvik.

Paidest sõidab 7. juulil toimuvale kultuuriloopäevale ka eribuss. Buss väljub Paide Muusika-ja Teatrimaja juurest kell 9.30 Paide Muusika- ja Teatrimaja parklast. Bussikoha broneerimine telefonil 56682165.

6. ja 7. juulil on Järva valla kirikute päevade raames Ambla, Järva-Madise, Järva-Jaani, Järva-Peetri ja Koeru pühakodades eriprogrammid.

Tagasi üles