Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Teisipäeval tähistas Türi linn oma 98. sünnipäeva, mille puhuks seadis ennast hoovidesse ja platsidele sisse 27 omanäolist kohvikut. Kodukohvik Koidula 29 juures üllatas loodusliku aia, elava muusika ja taimsete maitsetega. Eerik ja Kertu Potteril oli see juba kolmas kord kostitada türilasi linna sünnipäeva puhul hea ja paremaga. «Idee on tulnud sellest, kui kolisime umbes neli aastat tagasi Tallinnast Türile. Olen Türilt pärit ja tulime tagasi. Selleks ajaks olin teinud ja arendanud toiduloomingu toite Tallinnas juba kolm aastat,» selgitas­ Kertu Potter.

* 30. aprillil, kui peaminister Kaja Kallas Järvamaad külastas, leidis ta aega kohtuda ka Türi eakatega. Kui vaid loetud päevad varem oli Kallasel olnud väga tuline kohtumine Võrumaa inimestega, siis Türi eakatega leidis peaminister hea jutusoone kohe esimesest hetkest. Kui Kallas kuulis kohtumise algul päevakeskuse eestvedajalt Eha Pehkilt, et Türi eakad käisid hiljuti riigikogus, siis kutsus ta nad kohe ka Stenbocki majja külla. «Kui olen majas, siis teen teile ekskursiooni. Kui mind ei ole, teeb keegi teine,» lubas peaminister. Kuigi Kaja Kallas paneb peaministriameti õige pea maha, jõudis ta türilastele antud lubaduse teisipäeval täita.

* Neid väikeseid omavalitsusi, mille territooriumile jääb viis kirikut, pole Eestis palju. Suhteliselt uus haldusüksus Järva vald, mis on kokku paigatud viie kihelkonna maadest, on just üks selliseid. Sel nädalavahetusel tulevad neljandad Järva valla kirikute päevad toovad esinema Eesti kultuuritippe staarmuusikutest tuntud kunsti- ja kiriku­tegelasteni välja. Kirikukontsertide debüüdi teeb poplaulja Marju Länik.

* Arvamusfestival avaldas oma kodulehel mahuka programmi, milles on üle 200 ühiskonda puudutavat arutelu. 9. ja 10. augustil peetav festival toob Paide Vallimäele kokku mitmete valdkondade eksperdid. Tänavu saavad oma aruteluala ka taskuhäälingu tegijad ja lapsed. Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti sõnul on avaldatud kava justkui ühiskonna peegel. «Programmi pääsenud arutelud näitavad hästi seda, mis on eestlaste mõtetes ja südames. Just nendel teemadel saabki arvamusfestivalil arutleda,» lausus ta.

* Kuu aja eest osales Järvamaal asuva Kollassaare matkaonni pererahvas, MTÜ Estlander koolitajad Ühendkuningriigis suurel metsa-, matka- ja ellujäämistarkuste koolitusfestivalil, kus nad õpetasid looduses olles ise endale keraamikat põletama ning tutvustasid meie metsavendade ellujäämispraktikaid ja pikka nõukogudevastast võitlust laiemalt. Sellest, milliste muljetega eestlased The Bushcraft Showlt tagasi tulid, rääkisime MTÜ Estlander eestvedaja Erki Vaikrega.

* Tulevast aastast poes sularahaga arveldades ümardatakse summa viie sendi täpsusega üles- või allapoole ning ühe- ja kahesendiseid enam ostjale vahetusrahana tagasi ei anta. Et pisisentide tootmise ressursikulu on suurem kui nende väärtus, siis neid enam juurde ei tehta.

Märksõnad

Tagasi üles