Kirikus kõlavad põhjamaiste saarte helivärvid

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Toomas Tuul

Kuus aastat tagasi algatasid Türi Püha Martini kogudus ja Türi kultuurikeskus suvise kontserdisarja, mille raames on suviti Türi kirikusse jõudnud mitmeid põnevaid esinejaid. 13. juulil toimub tänavuse sarja avakontsert, kus saksofonist Villu Veski ja akordionist Tiit Kalluste toovad pühakotta põhjamaiste saarte helivärvid.

Tunnustatud muusikud Villu Veski ja Tiit Kalluste on teinud koostööd juba kolmkümmend aastat, musitseerides jazzilavadel eri riikides ja eri maa muusikutega ning esitades omaloomingut kõikvõimalikes paikades. Taolise mahuka kogemustepagasi hulgast leiab nii mõndagi põnevat, ootamatut ja naljakat, mida duo publikuga lahkesti jagabki.

1997. aastal andsid Villu Veski ja Tiit Kalluste Fääri saartel kontserte ning see mõjutas oluliselt kogenud muusikute edasist tegevust. Aastaid mitmesugustes koosseisudes jazzi ja klassikaga seonduvat muusikat mänginud mehed armusid põhjamaistesse viisidesse, mida rannikul ja saartel kunagi ammu lauldi ja mida veel mäletati. Neid lummas põhjala meditatiivse meloodia kasin ilu. 1998 ilmuski album “Põhjala saarte hääled”, mille napi, kuid sisuka saateteksti on kirjutanud Kadriorus, 14. oktoobril 1998 Eesti president Lennart Meri: “Läänemere ruum on olnud programm, mida oleme täitnud oma ajalooga ja mida täidame täna oma sisuga. Siin kõnnib teie ees kaks meest, kes on noppinud helisid Põhjala saartelt ja neid meie jaoks tänapäeva kandnud. Siin on üks viis võtta vastu Põhjala vahemere viisid.“

Tagasi üles