Voodi omaduste säilitamine

Copy
Foto: Pexels

Keskmiselt veedame kolmandiku oma elust voodis, mis on palju enamat kui lihtsalt koht, kus magada. Pole saladus, et meie voodi kvaliteedist sõltub nii üldine heaolu kui ka tervis. Kuid kas me hoolitseme piisavalt oma voodihügieeni eest? Kui sageli te puhastate oma voodit, pöörate madratsi ümber ja pesete voodipesu? Kui tihti on see soovitatav, et tagada voodi, madratsi ja voodipesu pikaealisus ning hea ja tervislik uni? Siin on mõned väärtuslikud nõuanded, mis aitavad teil hoolitseda oma voodi omaduste eest tervisliku ja värske une tagamiseks.

Miks on voodihügieen oluline?

Une kvaliteeti mõjutavad paljud tegurid, millest üks on voodihügieen. On tõestatud, et teie poolt armastatud voodi võib olla tõeline mikroobide kasvulava. Madrats, voodipesu ja isegi voodi pind võib sisaldada igasuguseid baktereid ja tolmulestasid, mis võivad unekvaliteedile väga palju mõju avaldada. Bakteritega jagatud voodi võib muuta öösel hingamise raskemaks ning põhjustada allergiat ja isegi nahahaigusi. Seetõttu on väga oluline teada, kuidas hoida oma voodi atribuutika võimalikult puhtana - alates voodiraami puhastamisest kuni voodi korraliku pesemise ja kuivatamise tagamiseni.

Voodi hooldamine

Voodi hooldamine on asi, millele sageli pööratakse kõige vähem tähelepanu. Sageli arvatakse, et voodipinna aeg-ajalt tolmu võtmisest piisab, et lõpetada puhtusemured. Siiski on väga oluline meeles pidada, et bakterid ei ela ainult madratsil või voodipesul, vaid voodi on ka nende lemmikpaik. Seetõttu tuleb voodi pinna regulaarne puhastamine lisada oma koduste ülesannete nimekirja. Tasub meeles pidada, et voodiraami või polstrit on soovitatav puhastada vähemalt kord nädalas. Voodi puhastamise sagedus võib aga sõltuvalt voodi tüübist erineda. Puidust ja kangast polsterdatud voodid on hetkel turul ühed kõige populaarsemad, seega vaatame lähemalt nende voodite hooldust.

- Kangaga kaetud voodid. Kangaga kaetud voodid on eriti populaarsed oma pehmuse, mugavuse ja loomulikult esteetilisuse poolest. Siiski kipuvad polsterdatud kangad igapäevasest kasutamisest loomulikult nakkuma, seega nõuab kangaga kaetud voodi hoolikamat hooldust. Selleks, et säilitada püsiv puhtus, on kõige parem valida voodi, mille kangast saab puhastada veega. Kui aga vesi ei eemalda voodikangast mustust, siis on soovitav kangast seebiveega puhastada. Vältige agressiivseid keemilisi puhastusvahendeid, mis võivad voodikangast kahjustada ning olla kahjulikud teie tervisele ja unele. Kangaga kaetud voodi hooldamiseks piisab regulaarselt niiske lapi või tolmuimeja kasutamisest, et eemaldada tõhusalt tolm ja mustus ning vältida bakterite kasvu.

- Puidust voodid. Puidust voodeid on veidi lihtsam hooldada. Tavaliselt piisab sellest, kui pühkida puidust voodit kord nädalas niiske lapiga või tolmuimejaga. Kõige olulisem on puuvoodi puhastamisel meeles pidada, et vältida liigset niiskust. Seetõttu ärge unustage pärast voodiraami niiske lapiga pühkimist kuivatada seda kuiva lapiga, et vältida vee sattumist puidu sisse.

Madratsi hooldamine

Olge teadlik, et madrats on nagu käsn, mis imab endasse öö jooksul tekkiva higi. Aja jooksul annavad kõik madratsi sisse imbunud kehavedelikud teed seentele ja bakteritele. Teine probleem madratsihügieeni puhul on tolmulestad, mis on madratsites väga levinud, nad toituvad surnud naharakkudest ja õitsevad meie keha öisest higist tekkinud niiskusest. Kõlab tõesti hirmuäratavalt, eks? Seepärast anname teile näpunäiteid, kuidas oma madratsi eest kõige paremini hoolitseda

- Muutke madratsi asendit. Eelkõige on oluline, et kvaliteetne madrats kestaks võimalikult kaua ja tagaks tervisliku une. Seetõttu on soovitatav oma madratsit regulaarselt keerata ja pöörata, et säilitada selle funktsionaalsus. Madratsi asendi vahetamine hoiab ära muljumise, mis tekivad sellest, et keha surub ikka ja jälle samadele kohtadele. Madratsi asendit on soovitatav vahetada iga 3 kuu tagant, kuid see, kas madratsit on parem keerata või pöörata, sõltub madratsi tüübist. Kui teil on kahepoolne madrats, võite ohutult vahetada külgi, keerates madratsi ümber, mis ei muuda teie une mugavustaset. Kui teil on ühepoolne madrats ja te keerate selle ümber, ei pruugi teie uni olla nii mugav, seega on soovitatav, et te lihtsalt keerate ühepoolse madratsi ümber - vahetate pea ja jala kohad.

- Puhastage põhjalikult. Puhastage oma madratsit põhjalikult vähemalt kord iga kuue kuu tagant. Olge teadlik, et kui teil on eemaldatava kattega madrats, ei piisa ainult katte regulaarsest pesemisest. Enamik tolmulestadest ja muudest bakteritest koguneb madratsi sügavates kihtides, seega on madratsi hooldamiseks kõige tõhusam viis kasutada sügavalt puhastamiseks mõeldud tolmuimejat. Kui teil sellist tolmuimejat ei ole, siis kasutage tolmuimejat, mille otsik on mõeldud mööblipindade puhastamiseks, ja ärge unustage, et puhastamist vajavad madratsi mõlemad küljed. Kasutage madratsil olevate plekkide eemaldamiseks niisket lappi, kuid oluline on, et madrats ei saaks liiga märjaks, sest madratsid ei armasta niiskust ja neid on raske kuivatada.

- Tuulutamine. Selleks, et kaitsta madratsit tolmu ja soovimatute bakterite eest, peate meeles pidama, et seda tuleb tuulutada. Võite oma madratsit tuulutada nii tihti, kui soovite, kuid vähemalt kord paari kuu jooksul. Kõige parem on valida madratsi tuulutamiseks päikesepaisteline päev. Kui päike paistab, eemaldage madratsikate, avage aknad või viige madrats õue või rõdule ja laske sellel päikesevalguses tuulutada. Päikesevalgusel on looduslikud desinfitseerivad omadused, mis aitavad eemaldada bakterid ja halvad lõhnad.

- Investeerige madratsi kaitsesse. Pole saladus, et parim viis madratsi hügieenilisuse tagamiseks on madratsikaitse. Kattemadratsi kaitse loob tõkke, mis takistab mustuse, tolmu ja bakterite sattumist madratsile. Kattemadratsit on ka palju lihtsam hooldada kui madratsit - peske kattemadratsit lihtsalt umbes iga kahe kuu tagant, et hoida see puhtana ja värskena.

Foto: Pexels

Voodipesu hooldamine

Voodipesu on une ajal meie nahale kõige lähim asi. Ja kahjuks on just voodipesu tänu surnud naharakkude, mustuse, higi ja sülje kogunemisele paljude erinevate bakterite lemmik elupaik. Selleks, et kaitsta oma une ja tervist soovimatute "asukate" eest, on oluline mitte ainult pesta kord nädalas oma linasid, padjapüüri ja tekikotte, vaid ka teostada muid hügieenirutiini:

- Valige õige veetemperatuur. Voodipesu pesemisel on oluline valida õige veetemperatuur, et tappa kõik bakterid ja eemaldada tõhusalt kogu mustus. Optimaalne pesutemperatuur on umbes 40 kraadi. See temperatuur on piisav, et eemaldada mustus ja bakterid ilma voodipesu kangast kahjustamata.

- Kuivatage korrektselt. On oluline, et pestud voodipesu kuivatataks enne kasutamist põhjalikult. Pidage meeles, et märg või valesti kuivatatud voodipesu võib muutuda hallituse kasvupinnaks.

- Hingav kangas on esmatähtis. Väga hügieenilise magamiskeskkonna tagamiseks on kõige parem valida hingavad ja niiskust imavad voodiriided. Puuvill ja linased kangad on suurepärased valikud, sest need tagavad parema õhuringluse ja aitavad reguleerida kehatemperatuuri.

Mida saame iga päev teha parema voodihügieeni nimel?

Kõigi voodi atribuutide nõuetekohane hooldus ja puhastamine on tervisliku, värske ja kvaliteetse une jaoks hädavajalik. Selleks, et tagada võimalikult hügieeniline magamiskeskkond, tuleks voodit siiski igapäevaselt hooldada. Igal hommikul enne voodi tegemist eemaldage voodipesu ja laske voodil tuulutada. Umbes 20 minutit on piisav aeg, et kehaniiskus saaks voodist aurustuda. Eriti kasulik on avada aknad, et magamistuppa pääseks võimalikult palju värsket õhku. Vaid paarikümne minuti kulutamine voodi hooldamiseks võib muuta une palju meeldivamaks ja tervislikumaks.

Copy
Tagasi üles