Nostalgiaretk Paide kinomaja hiilgeaegadesse: Piletijärjekorrad ulatusid uksest välja (1)

Copy

Kui Paide legendaarne kinomees Tõnu Adson (74) 1979. aastal Paide rajooni riiklikku kinovõrku tööle asus, käis Paide Aurora kinomajas, kus asus asutuse peakontor, selline elu, mida tänapäeval on raske ette kujutada. Selle nimel, et rajooni kõik 61 kinonäitamise kohta oleks filmidega varustatud ning publik teenindatud, töötas üle viiekümne inimese ning kinoaparaat huugas Laial tänaval vahel isegi hommikust õhtuni.

Seda rohkem kui paarikümneaastast tööd Aurora, hilisema nimega Vallikivi kinos Laial tänaval peab Adson ilusaks ajaks. See vana kooli kinoajastu lõppes Paides sümboolselt alles sajandivahetusel, kui kinonäitamine kolis üle kultuurikeskusesse. Nüüd on Laia tänava maja tühi ja räämas ning endiste aegade hiilgust on sealt raske leida. Aga leiab siiski.

«Selles majas käisin viimati vast 2004. aastal,» märkis Adson, kui saime omanikult loa vanas kinomajas natuke ringi vaadata. «Siin on palju muudetud, aga kõik on üldiselt siiski tuttav. Näiteks sellel seinal olid meil suured filmiplakatid,» osutas ta kunagise ooteruumi seinale, kus plakatite kohad on tänaseni veel selgelt näha.

Tagasi üles