Arvamusfestivalil lahtirulluv Paide Teatri valdkondadevaheline kunstifestival keskendub kaduvusele

Copy
Foto: Paide Teater

9.-10. augustil saavad Arvamusfestivali külastajad osa koostöös Paide Teatriga valminud valdkondadevahelisest kunstifestivalist “Kadunud Paide”. Kahe päeva jooksul toimuvad nii etendused, installatsioonid, näitused, kontserdid kui ka performance’id.

"Koostöö Arvamusfestivaliga võimaldab teatril tuua Paidesse mitmekülgseid kunstnikke ja mõttekaaslasi ning viidata ühiskonnas leiduvatele valukohtadele," rääkis Paide Teatri dramaturg ja kunstifestivali kuraator Mart-Matteus Kampus. Tema sõnul on teatri kunstifestivali “Kadunud Paide” eesmärk juhtida tähelepanu tühjaks jäänud kohtadele ning muuta need enesevaatluse ja melanhoolse vastupanu aladeks.

Paide Teatri loodud valdkondadevahelisel kunstifestivalil löövad kaasa nii kunstnikud, muusikud, fotograafid kui ka näitlejad. Alal on esindatud nii Eestis kui välismaal tegutsevad artistid ja kollektiivid. "Iga osaleja toob kunstifestivalile “Kadunud Paide” kaasa oma ainulaadse vaatenurga ja kunstivormi, inspireerudes alates Artur Alliksaarest kuni Ukrainas toimuvate sündmuste ja spetsiifiliselt Paideni," ütles Kampus.

Kahe päeva sisse mahub eripalgelist kunsti, etendub Pirte Laura Lemberi installatiiv-performatiivne teos ning Mariliis Petersoni audiorännak. Lisaks saab “Kadunud Paide” programmis kogeda mitmeid heli-, valgus- ja videoinstallatsioone autoritelt nagu Kenn-Eerik Kannike, Ave Palm, Erik Alalooga, Oskar Viirand ja Elina Soosaar. Kompositsiooni kuuele helile ehk muusikainstallatsiooni on loonud Liisa Hirsch.

Etenduskunstnike ühendus Deformance loob 3-osalise aktsioonide sarja “KOHE-KOHE / OLEME / LÄIND” ning Anita Kremm paneb püsti kestvus-performance’i “Lepinguruum”.

Paide Teatri loodud valdkondadevaheliselt kunstifestivalil “Kadunud Paide” ei ole puudu ka fotonäitusest, kogu festivali vältel on üleval Alina Senchenko Ukraina argipäeval põhinev fotonäitus.

Valdkondadevahelise kunstifestivali ajaks kerkib Paide linna Rüütli tänavale Melanhoolse vastupanu ala, samuti võetakse üle kaks hetkel tühjana seisvat hoonet – Rüütli tänava vana apteegiladu ja selle vastas paiknev elumaja – ning luuakse taaskasutatavast materjalist “Kadunud Paide” kummituslik elanikkond.

Osa Paide Teatri festivali programmist on juba jõudnud Paide linnaruumi. “Kadunud Paide” innustab kohalikke ja külastajaid sügavamalt mõtisklema ja märkama, mis võib nende elus või kogukonnas metafoorselt kadunud olla.

“Kadunud Paide” kuraator ja idee autor on Mart-Matteus Kampus, peakunstnikud Berta Kelder ja Piret Parrest, projektijuht Carolyn Savolainen ja produtsendid Triin Kordemets ning Mariliis Peterson.

Arvamusfestivali täismahus kultuuriprogrammiga saab tutvuda lehel arvamusfestival.ee/kultuur. Kõigil huvilistel on võimalik soetada Arvamusfestivali ajal Paides toimuva kunstifestivali “Kadunud Paide” pilet.

Tagasi üles