Arkaader toob Järvamaa ajaloo elavad pildid koju kätte

Copy
Ka Koeru kõrtsist on Arkaadris tore klipp kõigile tasuta vaadata. Fotol kõrtsi sööklaks kohandatud interjöörivaade 1960. aastatest.
Ka Koeru kõrtsist on Arkaadris tore klipp kõigile tasuta vaadata. Fotol kõrtsi sööklaks kohandatud interjöörivaade 1960. aastatest. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Internetist leiab vahva filmiportaali, mille kaudu saab piiluda aastakümnete taha jäävasse «mustvalgesse» aega. 1954. aastal valminud kaadrid Paide vanast rahvamajast, lähivõtted Estonia kolhoosi lüpsjatest või Paide Vallimäel peetud laulupäevast on kuldaväärt vaatamine ilmselt paljudele koduloohuvilistele.

Eriti võiksid need kinokroonika ringvaated Järvamaa aladelt olla põnev avastus aga neile, kellel on filmidelt kedagi ära tunda – noor vanaema tööliste rõõmuks põllul rahvatantsu vihtumas või isa kaasaegseid nõukogude põllutöömasinaid demonstreerimas.

Ajamasina, mis meile selle «õndsa» sotsialismiaja koju kätte toob, nimi on Arkaader – Eesti filmi instituudi ja rahvusarhiivi ühiselt loodud filmipärandi veebiplatvorm. Arkaadri nimes on mõistagi kokku saanud sõnad arhiiv ja kaader.

Tagasi üles