Evely Kaasiku pääses MMil poolfinaali

Copy
Evely Kaasiku MMi sprindirajal.
Evely Kaasiku MMi sprindirajal. Foto: IOF

Šotimaa pealinnas Edinburghis toimusid orienteerumise sprindialade maailmameistrivõistlused.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu ütles, et viimasel neljal aastal on orienteerumise MM-id vaheldumisi sprindi- ja metsaaladel. „Samas Euroopa meistrivõistlused toimuvad vastupidises rütmis. See annab erinevatele orienteerumisaladele spetsialiseerujatele igal aastal võimaluse tiitlivõistlusel startida,” selgitas ta.

Sprindi MMid toimuvad Poopuu sõnul üldjuhul linnamaastikel, mis on laiendanud orienteerumise kandpinda.

Sprindi MMi kavas oli kolm orienteerumisala ja nendeks olid tavasprint, sprinditeade segavõistkondadele ja knock-out- ehk väljalangemissprint.

Viimasel võistlusalal, milleks oli väljalangemissprint, jõudis Järvamaa parim orienteeruja Evely Kaasiku poolfinaali ja saavutas lõpptulemusena 102 naise konkurentsis kõrge 12.koha. „Väljalangemissprindi kontseptsioon on laenatud murdmaasuusatamise sprindilt ja see orienteerumisala on MM-i programmis alles teist korda,” märkis Poopuu. „Hommikustes eeljooksudes selgitati välja 36 paremat meest ja naist, kes said koha pärastlõunastesse ühisstartidest kuue osalejaga veerandfinaalidesse.”

Neljast Eesti koondise võistlejast pääses ainsana kindlalt veerandfinaali Evely Kaasiku, kes oli oma eeljooksus viies. Finaaljooksude rajad kulgesid Edinburghi ajaloolise vanalinna tänavatel, hoovides ja hoonekompleksides, mis on omavahel ühendatud kitsaste läbikäikudega ja treppidega. Evely Kaasiku läbis oma veerandfinaali raja koos britt Megan Carter Daviese ja šveitslanna Natalia Gemperlega juhtgrupis olles. Vahe järgnevate konkurentidega oli raja lõpus turvaliselt suur ning nimetatud kolm paremat pääsesid turvaliselt edasi poolfinaali 18 parema sekka.

Järgmiseks eesmärgiks oli ühes kolmest poolfinaalist kahe parema sees lõpetada. Poolfinaalis püsis Evely Kaasiku viimase kontrollpunktini kolme sekundi sisse mahtunud tihedas viieliikmelises juhtgrupis. Pikal ja kergelt ülesmäge kulgenud finišisirgel käis lõpujooneni pingeline heitlus, millest võitjatena tagasid võrdse ajaga edasipääsu soomlanna Venla Harju ja britt Megan Carter Davies. Evely lõpetas tasavägise finisiheitluse neljandana ja finaalipääsust jäi lahutama napid 1,7 sekundit.

“Väga kahju, et ei õnnestunud finaali pääseda, olin sellele nii lähedal,” hindas oma sooritust Evely Kaasiku. „Aga ega ei olnud midagi teha ka, kui lõpus pühiti minust jõuga mööda. Rada oli põnev ja joosta väga huvitav. Õnneks oli MMi programm puhkepäevadega võistluspäevade vahel, aga mitu starti päevas väsitab ikka korralikult. Nüüd on sprindirajad selleks aastaks selja taga ja katsun selle kiiruse kaasa võtta metsadistantside EM-ile.”

Kõik MMi finaaljooksud pakkusid pealtvaatajatele palju põnevust, sest tuli ette nii mõnegi favoriidi dramaatilisi vigu, kukkumisi ja ootamatuid üllatusi finišisirgel. Maailmameistriteks krooniti naistest Tove Alexandersson Rootsist ja meestest Riccardo Rancan Šveitsist.

Segavõistkondade teatesprindis Eesti kahjuks tulemust kirja ei saanud, sest teises vahetuses meie meesjooksja jättis kontrollpunkti vahele ja tulemus tühistati.

Selle aasta tiitlivõistlused jätkuvad augustikuus Euroopa meistrivõistlustega Ungaris, kus JOKA sportlastest kandideerivad Eesti koondisse Evely Kaasiku ja Sigrid Ruul.

Tagasi üles