Roosna-Alliku elanikud saavad sügisest nautida kuni kaks korda odavamat sooja

Copy
Roosna-Alliku kogukond kannatas ühtse grupina ära pika puurimisperioodi ning saab nüüd nautida maasoojust.
Roosna-Alliku kogukond kannatas ühtse grupina ära pika puurimisperioodi ning saab nüüd nautida maasoojust. Foto: Dmitri Kotjuh

Oktoobrikuus algasid Roosna-Allikul suured puurimistööd, mis pidid esialgu kestma aprillini. Selles ajavahemikus pidanuks valmima viis 500 meetrit sügavat auku, kust saab edaspidi ammutada süsinikneutraalset toasooja, mille hind on praegusega võrreldes võib-olla kaks korda odavam. Märtsis siiski selgus, et keeruka geoloogilise ehituse tõttu lükkub puurtööde valmimis­kuupäev edasi. Nüüd on aga poolekilomeetrised augud valmis.

Roheenergia ning looduse säästmine – nende kahe mõiste saavutamise nimel käib terves maailmas pidev töö ning otsitakse aina uusi lahendusi. Siiani köetakse paljudes katlamajades suuri soojavõrke meetoditega, mis pole loodussõbralikud. Roosna-Alliku astub koostöös Eesti geoloogiateenistusega jõudsaid samme, et vähendada enda jalajälge.

Tööd maksavad poolteist miljonit eurot, kuid see raha ei tule Roosna-Alliku elanikelt ega Paide linnalt. Puurimistöid tegi osaühing Inseneribüroo Steiger.

Tagasi üles