Järvamaalgi jookse võitnud Mukunga sai pika võistluskeelu

Copy
Neljal korral rahvajooksu pikal maal võidutsenud Ibrahim Mukunga Wachira oli tänavu alles viies.
Neljal korral rahvajooksu pikal maal võidutsenud Ibrahim Mukunga Wachira oli tänavu alles viies. Foto: Kuido Saarpuu

Korduvalt Järvamaa nimekaimat spordiüritust, Paide-Türi rahvajooksu võitnud keenialane Ibrahim Mukunga sai dopingu tarvitamise eest kuue aasta pikkuse võistluskeelu ning võib taas võistlustel osalema hakata 2028. aastal.

 

Sakala kirjutab, et Tiidrek Nurme kauaaegse treeningupartnerina kümmekond aastat tagasi Eestisse jõudnud Keenia pikamaajooksja Ibrahim Mukunga võitis siin mitmeid rahvajookse.

Kergejõustiku puhtuse eest võitlev organisatsioon AIU määras Mukungale kuue aasta pikkuse võistluskeelu. Positiivse dopinguproovi andis ta 2022. aasta oktoobris ning tema proovist leiti keelatud ainete nimekirja kuuluvat norandrosterooni, mis aitab kasvatada lihasmassi. Oma sõnul oli Mukunga saanud keelatud ainet rutiinsel arstiga kohtumisel.

"Ta oli suvel Keenias ja et tal põlv valutas, siis ta otsis ravi ja läks kohaliku arsti juurde. Arst olevat talle süstinud midagi, mille sisu ta ei teadnud," ütles Tiidrek Nurme kaks aastat tagasi Rahvusringhäälingu saates "Ringvaade". Eesti tippjooksja avaldas arvamust, et Aafrika meditsiinis ei jälgitud, mida põlveraviks tehtud süst sisaldas, ja nõnda dopinguaine organismi jõudiski.

2013., 2014., 2017. ja 2018. aastal võidutses Mukunga ka Paide-Türi rahvajooksul ehk teda võib pidada igati siinse jooksu legendide hulka kuuluvaks spordimeheks. Viimastel aastatel polnud Mukungal rahvajooksu poodiumi kõrgemale astmele tõusmiseks aga enam võimalust. (JT)

Tagasi üles