Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Viis viimast aastat Paide arutelukultuuri vedanud Kaspar Tammisti läheb viimastele päevadele vastu kahetiste tunnetega. Ühelt poolt haarab teda suur rõõm, sest Paidesse on festivali tarbeks jälle kokku tulnud vägevad isikud. Teisalt muidugi, kui mõelda, et järgmine aasta ta enam seda üritust ei korralda, ja olla natuke emotsionaalsem inimene, siis on ta kurb. «Ühtmoodi on hea edasi liikuda, aga paljudest asjadest on kahju,» lisas ta.

* Juba mais kirjutas Järva Teataja, et pikka aega on maakonna poliitikud sahistanud, et SA Järvamaa juht Siret Pihelgas kaotab töö ja tema peamine lahtikangutaja on Paide linnapea Kaido Ivask. Kui Järva Teataja siis Kaido Ivaskilt kommentaari palus, ütles too, et Pihelga lahtilaskmisest ei tea tema midagi. Esmaspäeval olnud koosolekul otsustas sihtasutuse Järvamaa nõukogu kutsuda Siret Pihelgas 11. septembrist juhatuse liikme kohalt tagasi. Mitmele kohalikule poliitikule tuli aga üllatusena see, et kuigi nõukogu kutsus juhatuse liikme tagasi, jääb Siret Pihelgas asutuses edasi töötama ja suure tõenäosusega tuleb uuele juhile senisest tunduvalt rohkem maksta, mis tähendab omavalitsustele rahaliselt väga raskel ajal lisakulu.

* Küllap tuli eelmisel nädalavahetusel paljudele üllatusena, et Järvamaal elavad okassead. Õigemini, ega nad siin vabalt elagi. Kaks eksootilist tegelast askeldasid juba üle poolteise aasta ringi Öötlas Kaljusalu talu loomapargis. Umbes kuu aega tagasi kolis pererahvas nad oma Kirna tallu, et loomade aedikut remontida ja nende elutingimusi kohendada. Aga okassigadel läks uues kodus vist igavaks või tahtsid nad lihtsalt kummalisel moel tähelepanu saada. Igal juhul otsustasid nad oma aediku värava all oleva jämeda laua puruks närida ja proovida hammaste teravust ka maa sees oleva traatvõrgu kallal. Mõlemast said nad pererahvale märkamatult jagu ja vabadusest lahutas neid kümnesentimeetrine pilu. Sellest piisas, et putku pista ja pererahvas tõsiselt muretsema panna.

* Euroopa Konverentsiliiga kolmanda eelringi avamängus oli Paide linnameeskond vastamisi Rootsi tugeva tippklubi BK Häckeniga. Selge favoriidikoorem lasus rootslaste õlul. Jalgpallis juhtub küll imesid, kuid rootslased panid koduväljakul oma paremuse kindlalt maksma ja võitsid mängu 6:1.

* Paides elav luuletaja Igor Kotjuh (46) on kasvanud üles viies keelekeskkonnas ning on ühtpidi võrukas ja teistpidi ukrainlane. See ebatavaline päritolu on olnud lähteks ka tema kirjanikuks saamisele. Aga selleks, et olla luuletaja, peab olema veel kõike muud: taksojuht, korstna­pühkija, õpetaja, tõlkija, kirjastaja, ürituste korraldaja. Igor Kotjuh on esimene Paide kirjanik, kes on pälvinud riigilt kirjanikupalga, mis võimaldab tal kolm aastat rahulikumalt hingata, teades, et loomingu avaldamiseks pole tarvis mõnda aega öötunde teha. Iga luuletaja teab, et luuletamine ei too raha sisse ning sageli valmistab loomine suurt valu ja vaeva, aga ilma selleta kah ei saa.

Märksõnad

Tagasi üles