Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konservimise eriala tudengid on juba 20 aastat teinud kodumaa keskaegsetes kirikutes praktika korras ajaloolise siseviimistluse uuringuid. Üliõpilased on pikemat aega tegutsenud ka Järvamaa pühakodades ning avastanud põnevat näiteks Koeru, Järva-Jaani ja Ambla kirikust. Kesk-Eestist oli veel uurimata Türi Püha Martini kirik, mille lubjakihi all peituv loomus tuli lõpuks eelmisel nädalal päevavalgele.

* Magusat koogilõhna täis ruumid, mille seinu ehib rohkelt maalikunsti ning kus toidu ja õhkkonna kohta jätkub inimestel ainult kiidusõnu. See on Emmeliine kohvik, mis pisut rohkem kui aasta tagasi avas oma uksed paidelastele. Vanahõngulises kollases majas, kus varem on tegutsenud nii Kaval-Antsu pubi kui ka PiSi kohvimaja, on kohviku pere ühe aastaringiga suutnud end viia pea tundmatust siinsete inimeste põhiringlusse.

* Humuse Paide Rally ületab seekord maakonna piire ja katsed tulevad senistest rallidest sootuks erinevad. Nii püüavad korraldajad säilitada võistlejates huvi ürituse vastu ning pakkuda põnevust nii pealtvaatajatele kui ka sõitjatele.

* Kaks aasta tagasi, mil Türi linn tähistas 96. sünnipäeva, valmis koduloohuvilisel Kaarel Aluojal selleks puhuks raamat, mis sisaldas lugusid linna ajaloolistest hoonetest ja teistest ehitistest. Juba tänavu sügisel saab rikkaliku fotomaterjaliga raamat järje, ent kajastab Türi vallaga seotud ehtisi ja lugusid ning inimesi. Raamat on ka kink oktoobris seitsmendat sünnipäeva tähistavale omavalitsusele.

* Juuli lõpus said aravetelased üllatuse osaliseks, kui leidsid kaua tühjalt ja nukralt seisnud ujulahoone pealt tänapäevase kunstiteosena tunnustatud koolijuhi Vaido Kobrandi pildi. Nüüd suutis naaberküla mees Kalvi Kirspuu jälle üllatada, luues koos tänavakunstnik Kristjan Tamme ehk Kryptikuga järgmisele seinale uue pildi. Seekord on seinamaaling pühendatud kohalikele suusakaksikutele Kaidy ja Keidy Kaasikule.

* Järgmisel teisipäeval ja kolmapäeval on Järvamaa vanatehnikasõpradel tõelised pidupäevad. Kui teisipäeval, 20. augustil näeb liikumas külgkorviga mootorrattaid, siis päev hiljem läbib maakonda veelgi suurem vanatehnikaparaad.

* Scoutspataljoni lahingtoetuskompanii jagu harjutab kuu teises pooles Aravetel linnalahingut, kus kasutatakse airsoft-relvi, et anda jagudele nende kasutatavast taktikast tagasisidet.

Märksõnad

Tagasi üles