Evely Kaasiku jooksis end Euroopa meistrivõistlustel viiendaks

Copy
Evely Kaasiku Euroopa meistrivõistluste tavarajal.
Evely Kaasiku Euroopa meistrivõistluste tavarajal. Foto: Anu Uhotoinen

Ungaris Moris toimunud orienteerumisjooksu Euroopa meistrivõistlustel tõestas Evely Kaasiku taas oma kuulumist Euroopa ja maailma paremikku, tulles raskel tavarajal viiendale kohale.

Naiste 10,8 km rajale lähtus 115 naist maailma edetabeli reitingu kohaselt, kus kõige tugevamad olid stardirivi lõpus. Evely jooks sujus suurepäraselt ja vaheaegades oli ta pidevalt liidriks ning finisis tõusis kümnesekundilise eduga liidriks lõpuajaga 1:39.55. „Ent arvestama pidi sellega, et 18 konkurenti lähtus rajale pärast teda,” selgitas orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu. „Evely liidriaeg püsis siiski jätkuvalt parimana, kuni viis viimast kõige tugevama asetusega naist said stardi ja vaatamata kolme minutilisele stardiintervallile kohtusid juba poolel rajal omavahel. Üheskoos arendasid nad tugevat tempot ning olid üksteisele mõneti toeks ka orienteerumissooritusel. Lõpujoonel olidki neli viimasena startinud naist kiiremad kui Evely Kaasiku, kelle lõpptulemuseks jäi viies koht. See on siiski Evely ja ka Eesti naiste senine parim tulemus tiitlivõistlustel tavarajal.”

Maailmameistriks krooniti paljukordne maailmameister Tove Alexandersson Rootsist.

Evely Kaasiku ise oli oma jooksuga väga rahul eelkõige just seetõttu, et seekord õnnestus end realiseerida tavarajal, mis seni tal väga hästi õnnestunud ei olnud ja mistõttu ta seda võistlusala veidi pelgas ja keskendus pigem lühirajale.

Stardis oli teinegi JOKA naisorienteeruja, Sigrid Ruul, kes lõpetas raske raja 92. kohaga.

Meeste 13,87 km rajale startis 149 meest ja Euroopa meistritiitli võitis Kasper Harlem Fosser Norrast ajaga 1:37.13. Parima eestlasena saavutas Timo Sild 20. koha ajaga 1:51.43.

Evely Kaasiku jooksis ka lühirajal finaalis, kuhu pääsesid kolmest eeljooksust igaühest 20 kiiremat naist. Evely lõpetas eeljooksu viiendana, mis tagas kindla pääsu finaali.

Finaaljooksu 4,5 km raja algusosas oli ta veidi ebakindel ja kogus kaotussekundeid. Edaspidi muutus küll jooks sujuvamaks, ent kaotust tagasi joosta ei õnnestunud ning lõpptulemusena saavutas ta 17. koha.

Euroopa meistritiitli võitu kordas Simone Aebersold Šveitsist. Eeljooksus startis ka Sigrid Ruul, ent finaali pääseda tal ei õnnestunud.

Meeste lühirajal tuli Euroopa meistriks Eirik Langedal Breivik Norrast. Parim eestlane oli 32. kohaga Lauri Sild.

Teatejooksus kuulusid Eesti naiskonda mõlemad Järvamaa naisorienteerujad. Evely Kaasiku jooksis 35 naiskonna konkurentsis avavahetust ja tegi seda väga edukalt, tuues Eesti teatevahetusse neljandana vaid napi kümnesekundilise kaotusega liidritele. Edasi jätkas Eesti naiskond küll langeva joones ja lõpptulemuseks oli 16. koht. Euroopa meitriks tuli Šveits.

Meeste teatejooksus võitis Norra. Eesti esindusmeekonna tulemus läks seekord tühistamisele, kuna üks kontrollpunkt jäi kiirel jooksul võtmata. Eesti teine meeskond sai kirja 17. koha.

Maailma tipporienteerujad lõpetavad hooaja septembrikuu lõpus Maailma karikavõistluste finaaletappidega Soomes. (JT)

Tagasi üles