PILDID Muuseum sai Türilt unikaalse kaherattalise kingi

Copy

Coopi muuseumi 50. juubeli puhul kinkisid kolleegid muuseumile ETK omatoodanguna 1939. aastal valminud Eesti Wabariigi aegse jalgratta ETK Original.

„Mõned aastad tagasi mainis muuseumi juhataja Alfons Laar, et muuseumi kollektsioonist on puudu veel üks pärl, milleks on ETK omatoodanguna valminud jalgratas,“ ütles Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Rainer Rohtla. „Kuigi neid on tänapäeval keeruline leida, õnnestus siiski muuseumisse hankida ajahambale hästi vastu pidanud eksemplar, mis teenis omanikku esimesed 80 aastat Türil. Pärast jõudis ratas hoiule Tallinnasse.“

Muuseumis on võimalik külastada umbes 400 eksponaadiga kauplust, mis näeb välja nii, nagu satuksite 1920-1930ndate poodi. Muuseumi stendidelt saab ülevaate ühiskaubanduse tekkimise ja arengu kohta enam kui saja aasta pikkusel ajavahemikul. Ülevaate saab ka Coop Eesti tänapäevaste tegemiste kohta.

Muuseum kajastab ühiskaubandusega kaasnenud tegevusharusid nagu omatööstus, ehitustegevus, transport, toitlustus, varumine, koolitus, kirjastustegevus ja vaba aja veetmine. Samuti on muuseumi kollektsioonis üle saja raamatu, kogumiku ja brošüüri, hulgaliselt ajakirju, albumeid, fotosid, kroonikaid, dokumente, kaubanäidiseid, karikaid jms materjali.

Muuseum asutati 1974. aastal ETKVL Kooperatiivkooli poolt ja asus Köleri tänaval ühe elumaja keldrikorrusel. Pärast kooli likvideerimist 1993. aasta algul ja maja tagastamist omanikule muuseumi tegevus katkes. Muuseum taastati 1994. aastaks ja tegutses algul endise kaubanduskooli ühiselamu, hiljem ETK ruumides Narva maanteel. Seoses ruumide üleminekuga hotellile 1990ndate aastate keskel katkes muuseumi tegevus uuesti. Muuseum avati taas 2003. aastal Tallinnas ETK ruumides aadressil Kalda 7c.

„Soovime oma kogu veelgi täiendada ja kui kellelgi peaks kodus veel leiduma ajaloolise väärtusega ühiskaubandust kajastavaid esemed, kutsume muuseumile kinkima märke, medaleid, vimpleid, klaase, mütse, suveniirkilekotte aga ka fotosid, raamatuid, ajakirju või ajalehti, kroonikaid, tähtpäevaliste sündmuste materjale ja infolehti,“ ütles Coopi muuseumi konsultant Alfons Laar, kes oma 90 eluaastaga on ühtlasi Coopi vanim töötaja. Leiust palume eelnevalt informeerida Coopi üldaadressil info@coop.ee.

Muuseumi saab külastada eelneval kokkuleppel, broneerides külaskäiguks aja aadressil info@coop.ee. Muuseumi külastamine on tasuta. Coopi muuseum asub Rae vallas Coopi logistikakeskuse ruumides aadressil Suur-Sõjamäe tn 70.

Tagasi üles