President Karis: Balti kett oli kogu maailmale nähtav alistatud rahvaste käe- ja hingesirutus oma riigi ja vabaduse poole

Copy
Foto: Raigo Pajula

„Sajad tuhanded eestlased, lätlased ja leedulased seismas Tallinnast Vilniuseni ulatunud Balti ketis – see oli kogu maailmale nähtav alistatud rahvaste käe- ja hingesirutus oma riigi ja vabaduse poole. Need, kes mäletavad, teavad, mida siis tähendasid need kolm sõna – Vabadus! Brīvība! Laisvė!“ rõhutas president Alar Karis sõnavõtus Lilli/Ungurini endises piiripunktis, kus ta tähistas Läti riigipea Edgars Rinkēvičsiga Balti keti 35. aastapäeva.

„Niisugune ühtehoidmine tegi meid kolm korda tugevamaks kui oleksime muidu olnud. Ja kolm korda kõvemal häälel kõlas meie nõudmine rebida puruks Stalini-Hitleri salapakt, nende välisministrite järgi kurikuulus MRP, mis võttis Balti riikidelt ja veel mitmelt meie saatusekaaslaselt vabaduse,“ sõnas Eesti riigipea.

Rahvarinnete algatatud Balti kett oli president Karise sõnul mõtteline jätk Balti apellile kui 45 Eesti, Läti ja Leedu kodanikku saatsid märgukirja ÜRO peasekretärile, et kuulutada MRP õigustühiseks ja taastada Balti riikide iseseisvus.

Tagasi üles