Järva-Jaanis kuuleb erilist barokkmuusikat

Copy
Talvi Nurgamaa.
Talvi Nurgamaa. Foto: Erakogu

Pühapäeval on Järva-Jaanis barokkmuusikakontsert, kus mängitakse unikaalse koosseisuga XVIII sajandi triosonaate. Barokkansambli koosseis on haruldane just seepärast, et seal on viola d’amore, mis on 14keelne resonantskeelte, kumiseva tämbri ja saladusliku kajaga vaikne poogenpill.

Muusik Talvi Nurgamaa andis teada, et kontserdil tutvustatakse haruldast viola d’amore’t ja sellele kirjutatud barokkmuusikat ning näidatakse selle kõla rikkalikku mitmekesisust XVIII sajandi esimese poole muusikas koos teiste sama ajastu instrumentidega (traversflööt, viola da gamba ja klavessiin).

Ettekandele tulevad Christoph Graupneri ja Georg Philipp Telemanni triosonaadid, lisaks neile kuuleb veel Georg Philipp Telemanni ja Christian Petzoldi sooloteoseid.

Nurgamaa ütles, et see on eriliselt tämbriterohke ja huvitav kammerkoosseis, mille Christoph Graupner on geniaalselt ära kasutanud. «See on kõrgetasemeline ja fantaasiarikas barokiajastu õukonnamuusika, mille käsikirjad on põhjendamatult raamatukogudes tolmu kogunud,» lausus ta.

Haruldasemat barokkmuusikat avastatakse Euroopas üha enam, kuid võrreldes näiteks J. S. Bachi, A.Vivaldi ja G. F. Händeli muusikaga mängitakse nii Telemanni kui ka Graupnerit siiski suhteliselt harva. «Selle­pärast mõjub meie esitatav kammermuusika justkui tuttavana, aga samas väga uudse ja värskena,» märkis Talvi Nurgamaa­.

Peale triosonaatide kõlavad sooloteosed viola d’amore’le ja viola da gamba’le. Nurgamaa sõnul pole viola d’amore’t Eestis vähemalt 30 aastat mitte keegi teine mänginud. «Graupneri muusikat, mis on spetsiaalselt sellele instrumendile kirjutatud, ei ole Eestis keegi mänginud. Seepärast on eespool nimetatud repertuaar Eestis unikaalne ja ka Euroopas üsna haruldane,» lausus ta.

Talvi Nurgamaa on Eestis ainus, kes on süvendatult viola d’amore ning sellele kirjutatud repertuaariga tegelenud. Tal on kaks erinevat viola d’amore´t kaasaja meistritelt. Need on ainsad mängukorras ja kasutuses olevad viola d’amore’d Eestis.

Peale Nurgamaa astuvad kontserdil üles tunnustatud muusikud Mari-Liis Vind (traversflööt), Tõnu Jõesaar (viola da gamba) ja Ene Nael (klavessiin). Kontsert Järva-Jaani kirikus algab pühapäeval kell 16. (JT)

Tagasi üles