Kaitseliidu Kirde maakaitseringkond õpetab sõjaaja nooremallohvitsere

Toimetaja: Kuido Saarpuu
Copy
Pildil nooremallohvitseride pagunid.
Pildil nooremallohvitseride pagunid. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Kaitseliidu Kirde ja Lääne maakaitseringkonnad on läbi viimas pilootprojekti, mille käigus õpetatakse ringkondade poolt sõjaaja nooremallohvitsere.

 

„Nooremallohvitseride kursus, mida veame samaaegselt Lääne maakaitseringkonnaga, aitab meil koolitada uusi jaoülemaid sõjaaja ametikohtade täitmiseks,“ ütles Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna ringkonnaveebel vanemveebel Ott Sepp. „Kursus, mis algas 05. augustil, kestab 5 kuud (14 tundi) ja koosneb erinevatest teemaplokkidest. Esimesel väljaõppenädalavahetusel oli teemaks motoriseeritud jaorännak rühma koosseisus, mis kujunes planeeritult.“

Reservväelasest vabatahtliku kaitseliitlase sõjaaja jaoülema väljaõppes on oluline väljaõppeks kuluv aeg, mida ei saa võrrelda tegevväelase ega ajateenija väljaõppeajaga.

„Kaitseliitase jaoks on väga oluline ressurss tema aeg, kuna argipäeviti käiakse oma tavatööl ja väljaõppenädalavahetused toimuvad Kaitseliidus valdavalt vaid nädalavahetustel. See on ka üks peamisi põhjuseid, mille tõttu oleme koostanud kursuse ajaraamistiku võimalikult kompaktse, fokusseerides tähelepanu vaid kõige olulisemale,“ ütles ringkonnaveebel Sepp.

Sõjaaja jaoülema ülesanne on juhtida jagu sõjaaja olukorras nii ettevalmistatud lahingutegevuses kui ka sattudes ootamatult kontakti. Tulevane sõjaaja jaoülem peab oskama valmistada jagu ette taktikaliseks tegevuseks rühma koosseisus ja rühmaülema plaani alusel. Jaoülem juhib jao planeeritud taktikalist tegevust erinevates lahinguliikides iseseisvalt ja rühma koosseisus, on suuteline lahendama käigult tekkinud taktikalise olukorra jao drillide baasil ja ilma rühmaülema otseste juhisteta.

Kirde ja Lääne maakaitseringkondade poolt pilootprojektina korraldatav nooremallohvitseride kursus algas 5. augustil ja kestab hinnanguliselt kokku 5 kuud. Kurususe lõpuks, saavad maakaitseringkonnad endale juurde sõjaaja jaoülemaid.

Märksõnad

Tagasi üles