Peaasi.ee vaimse tervise kohvikute võrgustik laienes Paidesse

Copy
Foto: Shutterstock

Laupäeval, 31. august alustavad Peaasi.ee vaimse tervise kohvikud peale suvepuhkust uut hooaega ning uue piirkonnana avaneb kohvik Paides, Wabakohvikus (Pikk 1). Sel päeval on kohvikud avatud ka Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus, Paides ning Kuressaares.

„Selle aasta eesmärk oli laieneda kolme linna ning hetkel liigume selles suunas, et eesmärk saab täidetud. Põlva kohvik alustas juunis Põlva Keskraamatukogus ning kohalikud inimesed leidsid tee sinna. Augustikuust alates avaneb ka Paide inimestel võimalus oma vaimse tervise väljakutsetest vabatahtlikele rääkimas käia,” rääkis Peaasi.ee vaimse tervise kohvikute koordinaator Eva Koženevski.

Peaasi.ee on vaimse tervise kohvikute kontseptsiooni arendanud alates 2021. aastast ning selle aastanumbri sees on kohvikutes vestlemas käinud üle 140 inimese, keda mõni kaheksakümne vabatahtliku hulgast on toetanud või kuulanud. Vaimse tervise kohvikus olevad vabatahtlikud on läbinud vaimse tervise esmaabi koolituse, kus nad omandasid toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid. Vabatahtlikud istuvad eraldi märgistatud lauas valge T-särgiga, millel on kiri „Olen olemas”.

Kohvikud kannavad ka infokeskuse rolli ning sealt saab kaasa võtta ärevuse, depressiooni une ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid. Vabatahtlikud on valmis vaimse tervise teemade kohta peamist infot jagama ning edasi suunama.

Vaimse tervise kohvikutes saab vestelda peamiselt eesti keeles, kuid piiratud aegadel ka vene ja inglise keeles ning vähesel määral ka muudes keeltes.

Vaimse tervise kohvikute lisainfo!

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas.

Tagasi üles