September on riigimetsas seenetarkuste õppimise kuu

Copy
Tõrvaaugu metsapäev
Tõrvaaugu metsapäev Foto: Dmitri Kotjuh

Septembri jooksul jagavad RMK külastuskeskused üle Eesti seenetarkust. Toimuvad seenenäitused, ühised retked mükoloogidega ning kulinaaria töötoad. Karula-Pähni Seenefestil saab muuhulgas teha tutvust trühvlikoertega, kelle ninad pannakse looduses proovile.

RMK Nõva külastuskeskuse teabejuht Tiiu Annuk kinnitas, et eestimaalaste seenelkäimise komme ei näita vaibumise märke. „Samal ajal ollakse hädas seente tundmisega. Seeni õigesti määrata pole alati sugugi lihtne, iga kord ei aita ka raamatud ja Google,“ rääkis Annuk. Tema sõnul astutakse vahel oma seeneleidudega sisse ka RMK külastuskeskustesse.

„Ka meie töötajad pole õppinud mükoloogid, kes kõiki seeni tunnevad. Mina ütlen inimestele alati: kui olete 99,9% kindel, et teate, mis seenega tegu, siis pole vaja seda süüa. Sööge vaid siis, kui olete absoluutselt ja sajaprotsendiliselt kindel, et tegemist on söögiseenega,“ lisas ta.

RMK külastuskeskustes toimuvad seenepäevad on hea võimalus laiendada silmaringi ja õppida seeneteadlaste juhendamisel tundma uusi seeneliike. Selleks toimuvad üle Eesti seeneretked mükoloogidega, seenenäitused ja ühised söögivalmistamised. Kolmandat aastat ootab kõiki seenesõpru Karula-Pähni Seenefest 2024, mis kestab 6.-8. septembrini.

Põnevaid tegevusi jagub küllaga. Karula külastuskeskuses avab uksed seenekulinaaria õpituba, kus hobikokk Raimo Merekivi õpetab valmistama põnevaid seenetoite. Karulasse tulevad kohale Eesti esimesed paberitega trühvlikoerad Mimi ja Mia. Toimub näidistrühvlijaht, kus Itaalias väljaõppe saanud koerad saavad ülesande üles otsida loodusesse peidetud trühvliimitatsioon.

Kõik seenekuu sündmused on tasuta, kuid seeneretkedele tuleks end eelnevalt kirja panna ja tutvuda ka iga retke juurde lisatud infoga. “Soovitame kanda metsas eredat värvi riideid. Kindlasti võtke kaasa veepudel ja laetud telefon,” rõhutas RMK Nõva külastuskeskuse teabejuht Tiiu Annuk. Kui kellelgi on soov võtta kaasa lemmikloom, siis üldjuhul see on lubatud, kui neljajalgne sõber jääb rihma otsa. Igaks juhuks tasub aga ürituse kohapealselt korraldajalt üle küsida.

Kõige olulisem on tulla kohale hea tujuga ja nautida päeva värskes õhus ning kaunis looduses. “Vihma on viimastel nädalatel Eestis jagunud ebaühtlaselt ja seetõttu on ka seeneõnn mõnes paigas parem kui teises. Metsal on aga pakkuda muudki, meie kandis Läänemaal on näiteks väga head pohlakohad ja alati on olnud neid retkelisi, kes seente otsimise kõrval ka oma marjavarusid täiendavad,” kinnitas Tiiu Annuk.

RMK seenekuu tegevuste kohta maakonniti leiab info ja korraldajate kontaktid RMK loodusegakoos.ee veebiküljelt.

Tõrvaaugu metsa- ja matkapäev

21.septembril algusega kell 11.00 toimub Järvamaal Türi vallas Rassi külas Tõrvaaugu XXXI metsa- ja matkapäev.

Metsapäev on pika traditsiooniga üritus, mida peetakse siin juba 31. korda ja seda metsarahva päeva tähistamiseks ning küla traditsioonide hoidmiseks.

Metsapäeval näeme, kuidas aeti vanasti tõrva, saab osaleda mitmesugustel metsanduslikel võistlustel ja metsamatkal.

Avatud on seenenäitus ning teadjad annavad nõu, milliseid seeni korjata.

Huvitavat tegevust peaks jätkuma nii suurtele kui ka väikestele.

Korraldajad on hoolitsenud ka selle eest, et osalejad ei peaks kannatama tühja kõhtu. Metsapäeval on võimalus osta-müüa ka omatoodangut. Osa võivad võtta kõik huvilised, võistlusvahendid kohapeal olemas ning võistlusteks registreerida saab ka kohapeal.

Vajalik eelregistreerumine. Võimalusel teatada osalemisest hiljemalt 17.09.2024 elor.ilmet@rmk.ee või tel. 505 3401

Kogu üritus on osalejatele tasuta!

Metsapäeva korraldab Rassi Külaselts. Projekti rahastab Türi vallavalitsus ja Rassi Külaselts. Metsapäeva toetab RMK.

Tagasi üles