Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Teekond, mille paidelane Romet Jürgenson on paari aastaga läbi teinud, kõlab paljudele autorallihuvilistele nagu muinasjutt. Mängukonsooli tagant ralliautorooli jõudnuna suutis ta näidata äärmiselt suurt sihikindlust ja töökust ning võtta Junior WRC klassis teise eestlasena maailmameistritiitli. Temaga masinat jagav paidelane Siim Oja on esimene eestlasest kaardilugeja, kes on selle tiitlini jõudnud. Seega tegid mõlemad omal viisil ajalugu.

* Uue õppeaasta algus 1. septembril oli täis pidulikkust ja elevust ka Türi vallas asuvas Laupa koolis, aga kooli direktoril oli varuks üks eriline üllatus. Nimelt ehib nüüd kooli trepihalli uhke maal, kus on kujutatud mõisat ja salapärast daami. Kas pildil on Laupa mõisa viimane perenaine Kitty või mõni väljamõeldud tegelane, see jääb vaataja otsustada. «Kõik need aastad, mis ma olen Laupa koolis töötanud, olen tundnud, et Laupa kool on hoitud. Lõpuks on see tunne ka visuaalse väljenduse saanud: alustame uut õppeaastat koos Made Balbati maaliga,» avas koolijuht Kaarel Aluoja uhke kingituse tagamaid.

* Kui eelmisel aastal otsustas Udeva mõisapargis tegutsev seltskond ettevõtlikke inimesi, et korraldab õunamahlatalgud, siis samal moel on plaan toimida ka tänavu. Sel aastal pole Eestis vist kellelgi olnud põhjust kurta õunapuude vähese saagikuse üle, sest puud on aedades õuntest lookas. Nii on see ka Järva vallas asuvas Udeva mõisapargis, kuhu eeloleval nädalavahetusel kokku tullakse ja õunamahlatalgud korraldatakse.

* Laupäeva õhtul avati suurejooneliselt Türi kunagise koolimaja, Valge maja uus purskkaev ja seda ümbritsev plats. See on majale saja aasta juubeli kingitus. Purskkaevu atraktiivset avamist olid tulnud vaatama sajad inimesed, neist paljud käisid uut ilmaimet uudistamas ka öötundidel.

* «Ega Türi inimene tule õunafestivalile õuna ostma, seda on kõigil nagunii,» naljatas türilane Siiri Rindla, kes oli laadale tulnud tuttavatega kokku saama ja ostis lilleistikugi, et see veel septembris maha panna. Türi kultuurikeskuse pargis peetav traditsiooniline õunafestival ja suvine ilm oli kohale meelitanud palju inimesi.

* Järva valla sügisene suurüritus Muuseumitee kutsus laupäeval huvilisi avastama kohalikke muuseume ja turismipaiku. Ürituse eesmärk on elavada inimeste huvi kodukandi vaatamisväärsuste vastu ja anda ka muuseumidele võimalus end parimast küljest näidata. Järva-Jaanis asuva Orina mõisa pererahvas Liisa ja Lenno Põder pakkusid ajarännakut 1970ndatesse, kui mõisas tegutses kutsekool ja töötas legendaarne leiutajast õpetaja Helmut Vajakas.

* Pühapäeval moodustati Paides värske erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid Paide osakond. Järvamaa keskraamatukogu saalis olnud asutamiskoosolekul võeti eesmärgiks minna järgmisel sügisel tulevatele kohalike omavalitsuste valimistele.

* Türi kultuurikeskuses hakkab õige varsti tegutsema uus kohvik. Nime toidukohal veel pole, ent selle pidaja Merike Kallas ütles, et uksed avab kohvik kõige varem selle kuu lõpus.

Märksõnad

Tagasi üles