JOKA tüdrukud võidutsesid Eesti meistrivõistlustel

Copy
JOKA tüdrukute N16 naiskonna võidukas finiš.
JOKA tüdrukute N16 naiskonna võidukas finiš. Foto: OK JOKA

Eesti meistrivõistlused orienteerumise kõige vanemas distsipliinis, tavarajal ja noorte ning veteranide teatejooksudes peeti Viljandimaal Küti metsas.

Paul Poopuu orienteerumisklubist JOKA ütles, et orienteerujate poolt viimati 22 aastat tagasi kasutatud maastik oli Eesti meistrivõistlusteks uuesti ja väga kvaliteetselt kaardistatud. „Maastik pakkus vahelduva kõrguste vahega mitmekesiseid pinnavorme ning väga erineva läbitavusega metsa, raiesmikke ja noorendikke,” kirjeldas ta. „Võistlejaid kogunes Uue-Tedre talu maadele üle 430, sealjuures Järvamaa orienteerumisklubi JOKA oli osalemas 27 orienteerujaga.”

Naiste põhiklassis ei osalenud tavarajal Eesti koondise esinumber Evely Kaasiku ja seetõttu kujunes võistlus medalitele 11,3 km pikkusel rajal Poopuu hinnangul väga tasavägiseks. Võitjana väljus sellest võistlusest Margret Zimmermann, kes teenis kaheaastase vahe järel oma teise Eesti meistrikulla tavarajal ajaga 1:41.01. JOKA esindaja Sigrid Ruul alustas võistlust hästi, olles kolmandiku raja läbimisel liidriks. Seejärel tuli aga halva nähtavuse ja läbitavusega rajal hajutustega kontrollpunktide läbimisel sisse selge ligi viieminutiline orienteerumisviga, mis langetas ta neljandaks ja mõjutas pärssivalt ka edasisele võistlusele. Lõpptulemuseks oli seekord viies koht.

Sigridi enda hinnangule oli tal juba raja algusosas jooks kuidagi raske ja ei olnud head kerget tunnet ning pärast suurt viga ei suutnud enam täielikult maksimaalsele võistlussooritusele ja enesesunnile keskenduda.

Noorte tavarajal olid väga edukad JOKA N16 vanuseklassi tüdrukud, kes 5,3 km ja 14 kontrollpunktiga rajal suutsid 17 tüdruku konkurentsis saavutada kaksikvõidu. Kuldmedali võitis Anna Mia Atonen, kes läbis raja ajaga 48.33. Hõbeda jooksis end Anett Liisa Parts. Lisaks saavutas tubli viienda koha Kaisa Kallas. Noormeeste M18 vanuseklassis püsis medaliheitluses Kerto Kaasiku, kelle lõpptulemuseks jäi seitsmes koht. JOKA ülejäänud noored seekord protokolli esiotsa ei jõudnud.

Veteranide vanuseklassides tõid JOKA orienteerujad koju mitmeid medaleid. Meeste M35 vanuseklassis võitis Johannes Ehala hõbemedali, naiste N40 ja N60 vanuseklassides võitsid pronksi Helle Hallik ja Pilvi-Heli Vettik.

Tavarajale järgneval päeval joosti samas noorte ja veteranide vanuseklasside teatejookse. Rajameister kasutas teatejooksudeks maastikuosa, mis nõudis hoolikat reljeefilugemist ja kompassijälgimist.

Paul Poopuu avaldas, et noorte vanusklassides olid JOKA lootused eelkõige tüdrukute N16 klassil. „Eelmise päeva tulemuste alusel olid tüdrukud kindlad võidusoosikud, ent teatejooksus pole kunagi üllatused välistatud ja "võidukohustus" võib orienteerumissooritust häirida, seda eriti noorte võistlusklassides,” nentis ta. „Meie tüdrukud olid rajal siiski väga kindlad. Juba avavahetuses jooksis Anett Liisa Parts sisse üle viie minutilise edu. Teises vahetuses jätkas samas rütmis Kaisa Kallas ning ankruetapile minnes oli Anna Mia Atonenil juba ligi kümneminutiline edu ning lõpujoon ületati selge eduga järgnevate ees.”

JOKA II naiskond Annaliisa Aren, Ebe Hallik ja Lisete Solenikov saavutas kuuenda koha. „Meeldiva üllatuse sepistasid klubi M16 klassi noormehe, kes on veel väga noored ja eelmise päeva tulemused protokolli teises pooles ei ennustanud võimalust sekkuda paremate heitlusse. Ent Oliver Viitmaa, Christofer Valang ja Koit Hallik suutsid teatejooksus kõik oma oskused ja võimed välja käia ning lõpetasid võistluse tubli neljanda kohaga,” lisas Poopuu.

Klubi juunioride M20 teatevõistkonna tulemus läks paraku tühistamisele.

Veteranide teatejooksudes suudeti samuti üks kuld koju tuua. Naiste 65+ vanusklassi teatejooksus asusid JOKA daamid Siiri Poopuu, Anu Pallon ja Lea Tusis sarnaselt noorte tüdrukutega avavahetuses kindlalt liidriks, ent edasi kulges võistlus tasavägiselt kuni lõpujooneni, mis siiski võidukalt ületati. Ka meeste M65 vanuseklassis asus JOKA meeskond Raul Laas, Kalmer Keevend ja Kalev Ruberg avavahetuses liidriks, ent edasi tuli heidelda pronksise medali võitmise nimel, mis kindla sooritusega raja lõpuosas ka võideti. Meeste M35 vanuseklassis lõpetas JOKA meeskond võistluse kaheksandana.

Tänavuse aasta viimased Eesti orienteerumismeistrid selguvad kahe nädala pärast maratonorienteerumises. (JT)

Tagasi üles