Toasooja hind langes oluliselt

Copy
Foto: Järva vald

AS Järva Haldus juhatuse liige Andreas Sapas (pildil Järva-Jaani Lõunapiirkonna katlamajas) andis teada, et Konkurentsiamet kinnitas 2. septembril soojuse piirhinnaks Aravete võrgupiirkonnas 77,36 eurot /MWh ja Järva-Jaani Lõunapiirkonnas 82,45 eurot /MWh. Sapas selgitusel tuleb juhul, kui müügihinda oluliselt (praegu üle 10%) langetatakse, soojuse piirhind seadusest tulenevalt Konkurentsiametiga kooskõlastada.

Kui suur hinnalangus siis on? Sapas võrdles hindu eelmiste aastatega. Eelmisel kütteperioodil oli hind Aravetel 93,57 eurot/MWh ja Järva-Jaanis 98,58 eurot/MWh. „Kui ebastabiilsed ajad algasid, tõusis ka toasooja hind, paar aastat tagasi tõusis kolosaalselt ulatudes Aravetel üle 100 euro ja oli Järva-Jaani Lõunapiirkonnas tippajal 108 eurot/MWh. Eelmisel aastal tuli hind natuke alla, nüüd päris kenasti," rääkis Sapas. Põhjus – pelletite hinna odavnemine. „Vahepealne suur hinnatõus võis olla ka kunstlikult tekitatud mitte tarnija, vaid turu poolt. Paari viimase aastaga on hind stabiliseerunud. Hakkepuiduhind stabiliseerus juba eelmisel aastal ja on mõistlik."

Näiteks Koeru võrgupiirkonnas, kus köetakse hakkepuiduga, on hind üks Eesti madalamaid – 57,84 eurot/MWh, Imaveres 70,89 eurot/MWh. „Nende hindadega püsime Eestis väga tugevalt konkurentsis," kinnitas Sapas.

Kütma hakatakse Sapase sõnul siis, kui ilmad külmemaks lähevad. „Ametlikult siis, kui keskmine päevane õhutemperatuur langeb alla kümne soojakraadi. Kui vanasti oldi hästi jäigad, kütteperiood algas 1. oktoobrist ja lõppes 15. maist, siis täna vaatame ilma. Kui on jahe, hakkame sooja tootma."

Tagasi üles