Täna ja homme saab Paides nautida maailmatasemel museoloogiaalast konverentsi

Copy
Wittensteini Tegevusmuuseum
Wittensteini Tegevusmuuseum Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Muuseumiühingu ja ICOM Eesti korraldatud rahvusvaheline konverents “Kellele kuuluvad kogud?” toimub 16.-17. septembril 2024 Paides uurib, kes ja milleks muuseumides asuvad kogusid kasutavad.

Konverentsil jagavad oma uurimistulemusi ja kogemusi muuseumieksperdid Beligast, Saksamaalt ja Eestist.

“Tänavuse konverentsi teema on inspireeritud mullusest ootamatust uudisest, et riik on pärandihoidla arendusprojekti raha puudusel teadmata ajaks pausile pandud. Paraku on hetkeseisuga on ⅔ muuseumide kogudest tingimustes, kus ei ole tagatud nende pikaajaline säilimine ning mitmed muuseumid on ruumipuuduse tõttu kogumise pausile pannud. Kultuuripärandi kogumine, säilimine ja mõtestamine on aga muuseumi põhiülesandeid,” selgitab Eesti Muuseumiühingu juhatuse esimees konverentsi teemavaliku tagamaid.

“Kogudel on muuseumi protsessides keskne koht. Konverentsil otsime vastuseid näiteks küsimustele, mida kõnelevad museaalid ja kogud meie ühiskonna mineviku, oleviku ja tuleviku kohta ning kuidas ühiskondlikud protsessid muudavad suhtumist muuseumide kogudesse,” täiendab ICOM Eesti Rahvuskomitee juhatuse esimees Kai Lobjakas.

Konverentsi teisel päeval toimub Wittensteini tegevusmuuseumis vestlusring teemal “Kus hoida pärandit”, Vestlus keskendub muuhulgas väljakutsetele, kuidas pärandihoidla arenduse pausile panek muuseumide kogumisplaane ja -praktikaid muudab.

Konverentsi kava leiab Eesti Muuseumiühingu kodulehelt.

Konverentsi esimesest päevast teeb otseülekande ERR kultuuriportaal.

Sündmuse toimumisele aitab kaasa Ajakeskus Wittenstein ja toetab ka Eesti Kultuurkapital.

Tagasi üles