Immuunsus difteeria suhtes on langenud kriitilise piirini

Copy
Riikliku kava järgi peaks esimesel eluaastal lapsed saama vaktsineeritud tuberkuloosi ja rotaviirusnakkuse vastu ning kolm vaktsiinidoosi difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, B-tüübi hemofiilusnakkuse ja B-viirushepatiidi vastu. Pilt on illustratiivne.
Riikliku kava järgi peaks esimesel eluaastal lapsed saama vaktsineeritud tuberkuloosi ja rotaviirusnakkuse vastu ning kolm vaktsiinidoosi difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, B-tüübi hemofiilusnakkuse ja B-viirushepatiidi vastu. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Terviseamet hoiatab, et kuigi difteeria vastu on olemas efektiivne vaktsiin 1940. aastatest, on immuniseerimisega hõlmatus praeguseks langenud kriitilise piirini ning lokaalsed puhangud võivad aset leida ka Eestis.

Terviseamet tõi hoiatava näite Lätist, kus möödunud nädalal sattus difteeria tõttu haiglaravile neljaliikmeline perekond – kolm last ja üks täiskasvanu. Üks laps vajab raske seisundi tõttu intensiivravi ning kõik nad olid haiguse vastu vaktsineerimata.

Terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna teenuse juht Irina Filippova ütles, et kuigi Eestis registreeriti viimane difteeriasse haigestumine 2001. aastal, eksisteerib täna reaalne oht difteeria riiki sissetoomiseks ja levikuks, sest reisitakse palju ja vaktsiiniga hõlmatuse tase on madal.

Tagasi üles