Rahvusvahelise muusikapäeva tähistamine paneb taaskord Paide muusikast kõlama

Copy
Eeva ja Villu Talsi esinevad Toila sanatooriumi terrassil.
Eeva ja Villu Talsi esinevad Toila sanatooriumi terrassil. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva. Rahvusvahelise muusikapäeva tähistamise traditsioon sai alguse pea pool sajandit tagasi ja Eesti Muusikanõukogu eestvedamisel tähistatakse seda 2002. aastast. Muusikapäev kutsub märkama muusika rolli ja olulisust meie igapäevaelus. Käesoleval aastal on muusikapäeva tähistamisega ühinenud 66 sündmust üle Eesti ja mitmekesises kontsertprogrammis esinevad kõrvuti muusikaelu tipud, muusikaõppurite ning harrastajatega.

1. oktoobril “Muusika võime pidevalt muutuva maailmaga suhestuda on talle eriliselt ainuomane. Muusika, mis võib ületada inimestevahelised keelelised ja kultuurilised piirid, suudab edasi anda inimteadvuse ja tunnete sügavust otse ilma tõlkimata, on kingitus mida peaksime kõrgelt väärtustama.” rõhutab Eesti Muusikanõukogu president, pianist Ivari Ilja.

1. oktoobril annavad üle Eesti kontserte nimekad solistid ja koosseisud näiteks Mati Turi, Martti Raide, Ingely Laiv-Järvi, Marius Järvi, Sten Lassmann, Reet Linna, Karl-Erik Taukar, Reket, Eeva ja Villu Talsi, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester jt. Lisaks koolide ja muusikakoolide õpilased Viljandist, Toilast, Tartust, Tabasalust ja mujalt.

Järvamaa kontsert

1. oktoobri kell 18.30 Paide muusika- ja teatrimajas muusikapäeva viktoriin-kontsert

Esinevad Eeva ja Villu Talsi

Kõlavad lood Curly Stringsi repertuaaris ning pärimuslikud laulud ja pillilood. Eeva tutvustab hiiu kannelt, Villu mandoliini.

Kontsert on tasuline.

Muusikat võib sel päeval kohata traditsioonilistes kontserdi kohtades kuid ka üllatuslikes paikades. Nii muutuvad kontserdisaalideks näiteks Viru Keskuse aatrium, Viljandi Centrumi keskus, tramm nr 3 ning Vabaduse Väljaku tunneli esine.

Muusikapäeva programmist leiab nii tasuta kui tasulisi sündmusi. Kogu programmiga saab tutvuda Muusikapäeva kodulehelt.

Muusikapäeva lahutamatuks osaks on valdkonna säravamate tegijate tunnustamine. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia suures saalis toimuval rahvusvahelise muusikapäeva galal “Loomade karneval” esitatakse kauneid teoseid ning jagatakse välja iga-aastased kauaoodatud Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiad. Muusikapreemiate gala lavastaja on Jüri Nael ja kunstiline juht Henry-David Varema.

Kõigil muusikasõpradel on võimalik Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias pidulikust tähistamisest osa saada Eesti Televisiooni vahendusel või sündmuse keskel kohapeal.

Tagasi üles