Tee karjääripööre Noored Kooli programm kutsub kandideerima tulevasi hariduse eestvedajaid

Toimetaja: Kuido Saarpuu
Copy
Noored kooli õpetaja- Triin Labi.
Noored kooli õpetaja- Triin Labi. Foto: Janek Toomikas

Sel nädalal avanes kandideerimine Noored Kooli hariduse eestvedajate arenguprogrammi uude lendu. Kahe-aastane programm on suunatud ambitsioonikatele missioonitundega inimestele, kes soovivad panustada sellesse, et iga laps Eestis saab väga hea hariduse.

Programmi on oodatud kandideerima igas vanuses inimesed, kellel on vähemalt bakalaureusekraad, eesti keele oskus C1 tasemel ning soov hariduses positiivseid muutusi luua. Programm kestab kaks aastat ning selle aja jooksul töötab osaleja täiskohaga aineõpetajana põhikoolis ning õpib Tallinna Ülikooli Noored Kooli magistriprogrammis. Eelnev õpetajatöö kogemus ei ole vajalik.

Programm annab osalejale teadmised ning tööriistad, et olla väga hea õpetaja ning kuidas koos koolikollektiiviga luua jätkusuutlikke muutusi nii enda klassis kui ka laiemalt koolikeskkonnas. Üle 75% programmi vilistlastest on jätkuvalt haridusvaldkonnas.

Noored Kooli tegevjuhi Annika Küngase sõnul otsitakse programmi 19. lendu inimesi, kes usuvad kvaliteetse hariduse väärtusesse ning tahavad olla osa probleemi lahendusest. “Noored Koolis on edukas inimene, kes on hingelt eestvedaja ja positiivne sekkuja. Keegi, kes usub, et lisaks aineteadmistele peaks koolis arendama süsteemselt ka õpilastele õpioskusi ja sotsiaalseid pädevusi.”

Noored Kooli programmis on osalenud ka Tabasalu Gümnaasiumi direktor Grete-Stina Haaristo, kes alustas enda õpetajateed Tartumaal Anna Haava nimelises Pala Koolis. “Ma ei liialda, kui ütlen, et Noored Kooli on kogu mu karjääri alus. Programmist sain ma teadmised, väärtused ja hoiakud, mis on suunanud mind haridusse mitmekülgselt panustama ning julguse tegutseda pühendunult selle nimel, et iga laps Eestis saaks väga hea hariduse.”

Programmi kandideerimine koosneb kolmest voorust: avaldus, praktiline voor ning intervjuu. Varakult kandideerijad suunduvad järgmisesse etappi juba oktoobrikuus ning saavad lõpliku vastuse novembri lõpuks. Vastuvõetute ettevalmistus algab 2025 kevadel ning töö koolis septembris.

19. lendu kandideerimise viimane tähtaeg on 2. märtsil 2025.

SA Noored Kooli on Swedbank Eesti ja Heateo Sihtasutuse toel loodud vabaühendus, mis loob kasvukeskkonda haridusvaldkonna eestvedajate kujunemiseks, et iga laps Eestis saaks väga hea hariduse. Selleks valitakse programmi võimekad eestvedajad erinevatelt elualadelt, kes ei ole õpetajaks õppinud, kuid soovivad anda oma panuse Eesti haridusse ja töötada vähemalt kaks aastat koolis õpetajana. Programm pakub neile koostöös Tallinna Ülikooliga mitmekülgset õpetamis- ja juhtimiskoolitust ning tugisüsteemi. Pärast kaht aastat saavad programmis osalejad otsustada, kas soovivad jätkata tööd õpetajana või suunduda haridusvaldkonna teistele tasanditele. Noored Kooli on aastate jooksul toonud haridusse üle 300 inimese, kellest enamus töötab siiani haridusvaldkonnas.

Tagasi üles