Eesti raskeveohobune Põllumees Maximus valiti publiku lemmikuks

Copy
Publiku lemmik oli raskeveohobune Põllumees Maximus.
Publiku lemmik oli raskeveohobune Põllumees Maximus. Foto: Alo Tänavots

33. tõuloomanäitus „Tõuloom 2024“ tõi publiku ette parimad põllumajandusloomad ja linnud. „Üleriigiline loomade näitus andis pealtvaatajatele hea ülevaate milliseid tõugusid Eestis kasvatatakse. Tänavune publiku lemmik oli tõeline üllataja – üle mitme aasta valiti selleks eesti raskeveohobune Põllumees Maximus,“ sõnas Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu (ETLL) juhatuse liige Tanel-Taavi Bulitko.

14. septembril Ülenurmes toimunud tõuloomanäitus esitles Eesti tõulooma aretusorganisatsioonide parimaid isendeid. ETLL juhatuse liige Tanel-Taavi Bulitko tõdes, et kuna loomade ja lindude ühiseid näituseid korraldatakse Eestis väga vähe, siis on kindlasti ka pea​ltvaatajatele hariv näha ja tutvuda nii suure väljapanekuga. Samuti kohtuvad omavahel loomakasvatajad ja -aretajad ning saavad jagada muljeid ja enda saavutusi.

„Tänan kõiki loomakasvatajaid, kes oma loomi näitusel esitlesid. Nad on ära teinud suure töö, et saaksime Ülenurmel uudistada nii rohket väljapanekut. Nende igapäevane pingutus ja hool on üles kasvatanud suurepäraste tõutunnustega loomad. Tänane näitus Tõuloom 2024 andis kinnituse, et meie tõuloomakasvatus on maailma tasemel ja oleme arvestatavad partnerid rahvusvahelistel turgudel.“

Mitmekesine valik

Bulitko tõdes näitusest kokkuvõtet tehes, et väliürituste korraldamisel mängib olulist rolli ilm ja see, kas sajab või mitte. „Sel korral toimis kõik kui kokkulepitult. Rahvas sai tutvuda erinevate põllumajandusloomade ning -linnuliikide ja tõugudega. Väga põnev oli sel korral MTÜ Eesti Vutt suurejooneline väljapanek linnukasvatusest. Juurde on lisandunud ka erinevaid veise tõuge. Sel korral esitleti Ülenurmel esmakordselt Jaapanist pärit Wagju lihatõugu,“ osutas ta. Ta lisas, et alati on põnevad kaunimate lehmade valimisvõistlused. Sel korral valiti Eesti kohaliku tõu eesti maakarja parimaid. „Eesti Maakarja Viss 2024“ on Lille EK23747807B (sünd. 17.02.2022), Eerika Farm OÜ. Lisaks valiti Eesti Maakarja Reservviss 2024 – Nupsu EK22328373B (sünd. 04.06.2019) Muuluka Farm OÜ.

Samuti on publik põnevusega jälginud ja kaasaelanud käsitsi lüpsivõistlusele. Tänavuse võistluse võitis veterinaari haridusega Viktoria Gošovski (Muuluka Farm OÜ), kes kahe minuti jooksul lüpsis lehm Nupilt (12.5 aastane) välja 2,4 liitrit piima.

Publiku lemmik

Tõuloom 2024 näituse lõpetas publiku lemmiku valimine, kus plaksumeetri tulemusel selgus võitja. Kui varasemalt on selleks olnud kas väikeloomad või vasikad, siis tänavu valiti rahva lemmikuks eesti raskeveohobune Põllumees Maximus.

Maximuse tasavägist võistlus lihaveise ja vasikate vahel jälginud Bulitko ütles, et rahva emotsioonid ja pikk aplaus rääkisid juba enda eest. „See on tore, et erinevate looma- ja linnuliikide esindajad on ajalooliselt võitnud publiku lemmiku tiitleid. Raskeveo hobune on ka oma suurejoonelisuse ja uhke olekuga nii mõnelgi varasemal tõuloomanäituse publiku lemmikuks saanud. Üldiselt on hobused rahva hulgas väga populaarsed ja tänavu oli ka palju noort publikut kohal, kes oma sümpaatiat hobustele väljendasid. Sel korral, siis tõesti toimus peamine võistlus publiku lemmiku tiitlile kahe suure isendi vahel - kas kevadel kaunima lihatõugu pulli tiitliga pärjatud hele akviteeni pull või raskeveo hobune,“ rääkis ta. Bulitko lisas, et samuti on publikule alati meeldinud väikeloomad ja nii öelda loomalapsed, kellele nunnumeetri plaks on alati heaks motivatsiooniks edasistel näitustel osaleda. „Rahva lemmiku valimine annab, vahelduseks ekpertide loomatõuge tutvustavate juttudele, võimaluse ka publikul oma arvamust avaldada ja üritusele rohkelt mängusust juurde tuua,“ kinnitas ta.

Lisaks tunnustati mälestusmeenega nii lammaste, veiste kui hobuste ja vuttide parimaid kasvatajaid:

Lambad:

Eesti valgepealine tõug - parim tõuaretaja Rein, Mirka Wasala OÜ

Eesti tumedapealine tõug - parim tõuaretaja Argo Allikmets, Allika Talu OÜ

Kihnu maalammas - parim tõuaretaja Anneli Ärmpalu-Idvand, OÜ Tõhela Loomaarst

Eesti vutt: parim tõuaretaja Järveotsa Vutifarm OÜ

Küülikud: parim tõuaretaja Anneli Prits, Estfarm OÜ

Veised:

eesti punane tõug - parim tõuaretaja Jane Trifanov, Kesa-Agro OÜ, Sirje Kroonberg OÜ Kõpu PM

eesti holsteini tõug - parim tõuaretaja Imbi Pokbinder, AS Krootuse Agro

eesti maatõug - parim tõuaretaja Karukämmal OÜ, Ants Aaman jn

Lihaveised:

aberdiin-angus - parim tõuaretaja Jane Mättik

Hobused:

eesti hobune - parim tõuaretaja Riin Kurrikoff

Tori hobune - parim tõuaretaja Maie Kukk

raskeveo hobune - parim tõuaretaja Kauro Vahtras

trakeeni hobune - parim tõuaretaja Andres Kiive

araabia täisvereline hobune - parim tõuaretaja Mare Kalme

Tagasi üles