Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Riigikontroll leiab oma vastvalminud auditis, et riiklik üürimajade programm pole olnud oma põhieesmärkides, tööjõu mobiilsuse ja ettevõtluse arengu edendamisel tulemuslik. Põhimõttelisi probleeme leiti ka kahes Järvamaale rajatud üürimajas Imaveres ja Türil.

Riigikontroll osutab, et ehkki ettevõtluse areng on dünaamiline, on välja üürimata korterite hulk ja mittetöötavad üürnikud märgiks, et nõudlus korterite järele võib olla üle hinnatud. Näiteks eelmise aasta oktoobris oli enamikus üürimajades osa kortereid üüriliseta: Imaveres 18st ja Türil 43st kaheksa. Samasugune seis valitses mitmes üürimajas ka üleeelmise aasta augustis.

*Hiljuti Järvamaa aasta huvihariduse õpetajaks valitud Paide Hammerbecki põhikooli huvijuht Helen Trug võiks haridustöötajana suvel jalad seinale visata ja tavapärasest pikemat suvepuhkust nautida. Aga ei. Tema pakib suve alates hoopis iga natukese aja tagant kohvreid ja reisib lastega mööda laia maailma folkloorifestivalidele. Tänavugi viis ta rahvatantsurühmad Itaaliasse ja Taisse.

Tantsijad hindavad Trugi pingutust väga. Lõppude lõpuks saavad nad ju aru, et see on suur vastutuse koorem, mis juhendaja õlgadel nendel reisidel lasub.

Laura Pilv ütles, et need reisid on olnud hindamatu väärtusega. "Reisi ajal olen kasvanud rohkem kokku oma rühmaga ja õppinud neid tundma. Samuti olen näinud teiste riikide kultuuri, loodust ja eripära ning olen õppinud hindama, kui hea on tegelikult Eestis elada," lausus ta.

Marko Leotoots rääkis, et mõnikord panevad nad oma juhendajate kannatuse ikka proovile ka. "Aga eks siis saamegi selle eest kurjustada. Pärast oleme jälle sõbrad ja enamasti võtame oma vigadest õppust," sõnas ta. "Põhiline on nendel reisidel kokkulepitud reegleid järgida ning kui seda teeme, on kõigil tore ja hea tuju."

*Laupäeval mitmes paigas juba neljandat korda tähistatav metsarahvapäev tutvustab tavapäraselt Eesti metsasektorit ja selles valdkonnas tegutsevaid inimesi. Teemakohaste ürituste eestvedajad on kohalikud kogukonnad – metsakasvatajad, loodusgiidid, jahimehed, metsateadlased ja paljud teised, kes avavad oma elukutse telgitagused, tööruumide uksed ja kutsuvad huvilisi endale külla.

Ka Järvamaal on kaks üritust, mis tutvustavad kohalikku metsaelu ja sektorit lähemalt. Nädalavahetuseks lubab päikselist ilma, seega miks mitte veeta koos perega üks mõnus laupäev ja võtta osa metsarahvapäevast.

Tõrvaaugu metsa- ja matkapäeval saab osaleda võistlustes, nagu silmateritamine, raievõistlus, viktoriin, ja on ka muud huvitavat tulemas. Näha saab ka, kuidas aeti vanasti tõrva kohalikus tõrvaahjus. Esimest korda avavad oma ukse Graanul Investi pelleti­tehas ja elektrijaam Imaveres. See on kodumaine ettevõte, mis valmistab puidugraanuleid.

*8730 elanikuga Järva vald osaleb maal elamise päeval neljandat korda. Kõik need on olnud eriilmelised päevad, mis on pakkunud tegemislusti korraldajatele ja osalemislusti külalistele.

Sel korral on maal elamise päeva ürituste kese Aravetel, selle korraldamist veavad eest Kangrumäe külakultuuri edendamise selts ja Marta Kondas. «Paljudes kohtades maal, kus elab 200-300 inimest, pole mitte midagi. On ainult elamine, aga meil on Aravetel kõik olemas: kool, lasteaed, kaks perearsti nimistut, apteek, kaks ketipoodi, lillepood. Meil on ka iluteenuseid: maniküür, pediküür, massaaž, juuksur,» tutvustab Kondas võimalusi, mis teeb Aravetest suurepärase elupaiga.

Märksõnad

Tagasi üles