Järvakatest riigikaitsjate jaoks algab täna õppus Põhjakonn

Toimetaja: Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Kirde Maakaitseringkond

Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonnas algab täna õppus Põhjakonn, mille raames viiakse läbi lahinglaskmised kaitseväe keskpolügoonil ja Rutja õppeväljakul.

„Õppuse Põhjakonn 2024 põhijõupingutus on lahinglaskmised,“ ütles maakaitseringkonna, Viru ja Alutaguse maleva pealik kolonelleitnant Jaanus Ainsalu. „Selle õppuse raames harjutame tänavu läbi kõik vajaliku, et omada ülevaadet lahingvalmiduse hetkeseisust. Kevadisel Põhjakonnal oli fookuses erinevad taktikalised ülesanded ja seda nii kaitse kui rünnaku tingimustes, kuid täna alanud õppusel, keskenduvad üksused lahinglaskmistele.“

Õppusel Põhjakonn 2024 osalevad Alutaguse, Jõgeva, Järva ja Viru malevate lahingkompaniid, keda toetavad tagalakompanii, pioneerirühm, luure, tankitõrje-ja raketirühm. Lisaks lahinglaskmistele, käsitlevad üksused õppuse raames ka oma erialateemasid.

„Lahinglaskmiste käigus, saame esmakordselt kasutada uuemaid kaitseväes ja Kaitseliidus käibelolevaid relvi nagu LMT R20 Rahe, kergekuulipildujat Negev, tankitõrjegranaadiheitjat Carl-Gustav M4, täiesti uut snaipripüssi Sako, juba varasemalt kasutuses olevatest relvadest raskekuulipilduja Browning, kaudtulerelvadest 81mm ja 120mm miinipildujaid, tankitõrje raketikompleks Javelini ja palju muud,“ ütles ringkonna pealik Ainsalu. „Igal üksusel on omad eesmärgid, mida nad peavad õppuste käigus lisaks harjutama. Tänavu peavad õppusel Põhjakonn osalevatel üksused kasutama ka droone ja seda erinevate ülesannete täitmiseks, samuti treenivad üksused oma võitlejaid ka linnalahingu tingimustes.“

Õppus Põhjakonn sügisene etapp toimub 20.-27. septembril 2024 ja sellest võtab osa ligi 1000 kaitseliitlast. Õppus Põhjakonn toimub aastast 2009 ja algas erialalisest taktikalisest õppusest, millest on tänaseks välja kasvanud Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna suurim riigikaitsega seotud õppus. Tänavu toimub õppus Põhjakonn teist ja kokku seitsemeteistkümnendat korda.

Tagasi üles