Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja  kirjutab:

*Grisly Kuuskler (32) ja Liisa Kuuskler-Kluust (27) on suurest perest pärit õed, kes sel sügisel leidsid end suhteliselt ootamatult ebatavalisest rollist. Kõrvuti on nad asunud juhtima Paide kaht suurt ja nüüd ka ainukest lasteaeda: Grisly on kolmandat aastat PAIde, Liisa esimest kuud Sookure lasteaia eesotsas. Kahe peale kokku tuleb neil hoolt kanda üle 500 mudilase eest.

Mõlemad on keskendunud sellele, et Paide lasteaiad käiksid ajaga kaasas, et lapsed saaksid õppimise ja tegemiste kõrval olla siiski ka lapsed ning et töötajad oleksid motiveeritud.

Huvitav fakt on aga see, et ei Grisly ega Liisa ole lasteaias peaaegu käinudki.

*Hetkel, mil õunafestivalil hüüti välja võiduka küpsetaja nimi, ei teadnud asjaosaline sellest midagi, sest oli samal ajal linna teises servas peetud tuletõrjespordivõistlustel kohtunik.

Et just tema küpsetatud kook esikohavääriliseks osutus, oli Kersti Kangurile seda üllatavam, et esiteks ei pidanud ta plaani tänavu konkursil osaledagi ja teiseks polnud ta selle retsepti järgi kooki varem valmistanud.

Niisiis oli see kõik üks suur juhuste kokkulangemine, mida lõpuks kroonis peavõit.

*Teate küll neid loodusspaasid, mis on tavaliselt peitunud Lõuna­-Eesti kuplite vahele ning ümbritsetud veesilmakestest ja männimetsast kostvast kohinast. Kus paksud vaibad ja pehmete taldadega toasussid summutavad protseduuride, saunade, ujulate ja tubade vahet saalivate inimeste samme.

Kui olete käinud ja kogenud, siis esimest korda Paide uude vastvalminud päästekomandosse tulijat võtavad vastu samasugused muljed. Isegi siis, kui vaipu ja susse pole ning protseduurid piirduvad saunadega. Hoone on rajatud ju äärelinna, otse Järve tee kõrvale metsatukka. Vaata välja, millisest aknast tahad, sind ümbritsevad kolmest küljest suured puud, kohin, rahu ja vaikus...

Kuniks tuleb väljakutse, mehed kiirustavad mõnekümne sekundiga masinatesse ning sõidavad vilkurite sähvides ja alarmide kaikudes sündmuskohale.

*Kolmapäeva varahommikul jäi paidelase Aavo Sulbi spinningu otsa uskumatult suur ahven. Kalamehena pole ta nii suurt ahvenat kunagi varem näinud. Kala pikkuseks mõõtis ta 51 sentimeetrit ja kaaluseier tõusis 1,8 kilogrammini.

Hommikust kalapüüki tegi Sulbi oma tavapärase elussöödaga. «Loopisin spinningut lootuses mõni haug kätte saada. Kui tajusin, et midagi suurt jäi otsa, siis mõtlesin esiti, et ehk on ikka haug. Sikutas ikka sedasi, et viib või kaasa,» lausus ta.

Suur oli aga Sulbi üllatus, kui ta märkas kala punaseid kõhuuimi, mis on teadupoolest iseloomulikud just ahvenale, mitte haugile. «Siis ehmatasin küll ära, et kust selline pirakas tulla sai,» sõnas ta.

*«Misasja? Appi!» oli Malle Antoni esimene reaktsioon, kui ta kuulis, et on valitud Paide linna aukodanikuks. Järvamaa tunnustatud muusikaõpetaja ja rahvatantsujuht oli telefonikõne vastuvõtu ajal neljapäeva pärastlõunal V ja VI klasside tantsutreeningus. Järgnes pikk vaikus, pärast mida ütles ta: «Ma olen täiesti sõnatu.»

2011. aasta koolinoorte peo ajal kirjutas üks üle-eestiline päevaleht Paide kooli õpetajast kui imeinimesest nii: «Juhendaja, kes tuleb alles kolmandat korda suurele peole, aga juba on tal kõigist rohkem kollektiive: neli koori ja kuus tantsurühma.»

Kinnitamata andmetel püstitas Malle Anton sellega rekordi, sest mitte kunagi varem polnud ükski ringijuht pääsenud peole nii mitme kollektiiviga.

Paide piirkonna haridusasutustes on Malle Antoni käe all lapsed saanud muusikalist haridust, koorilaulu ja tantsu õppinud 1988. aastast.

*Konkurents kaerajoogi­turul on YOOK Productioni tegev­juhi Katre Kõvaski hinnangul väga tihe. «Kuna tegemist on trendijoogiga, siis on konkurents meeletu,» märkis ta. Suuremateks konkurentideks peab Kõvask suuri taimse piima tootjaid, nagu on Alpro ja Oatly, aga kodumaistest näiteks TERE.

Selleks et üleilmses konkurentsis võita, peab ettevõte suutma pakkuda kompromissitut kvaliteeti ja olema konkurentidest alati sammu ees. «Selle lühikese seitsme kuuga oleme saanud jalad tugevalt maha koduturul ja tegelenud väga aktiivselt võrgustiku loomisega kaugematel sihtturgudel,» selgitas Kõvask. «Kõige eksootilisem riik, millega räägime, on Brunei, kuid konkurents on ühtmoodi karm nii seal kui ka Viljandis või Kaunases. Tuleb olla taibukas, omada võrgustikku ja olla väga kiire.»

YOOK alustas tegevust kolme tootega, nüüd on neid kuus. Ligikaudu pool tarbitavast mahekaerast tuleb tehasele Soome partnerilt ja Tartu Millist, aga rapsiõli Jõgevamaalt.

Märksõnad

Tagasi üles