Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Pühapäeval peetud 42. Viking Window Paide-Türi rahvajooks üllatas sellega, et pikal jooksumaal olid tänavu täiesti uued võitjad. Põhidistantsi Paidest Türile (13,6 km) võitis meestest Leonid Latsepov (00:40:30) ja naistest triatleet Liis-Grete Arro (00:47:08). 

Latsepovi aeg on aegade teine tulemus. Talle järgnenud rajarekordi omanik ja kahe eelmise jooksu võitja Tiidrek Nurme sai kirja aja 00:40:59. Kolmandaks tuli Karel Hussar ajaga 00:41:26.

Seekordne rahvajooks eristus ka selle poolest, et üritus oli kahepäevane ning palju sportlikku tegevust kandus ka laupäeval Paidesse. Nii toimusid laupäeval Paides lastejooksud, suur perepäev, õhtune südamesörk ja Reket kontsert E-Piima spordihallis. Pühapäeval olid lastejooksud Türil. Sellele järgnes juba mõneaastase tavaga Türi linnajooks. Paidest Türile sai tänavu nii kõndida kui ka joosta.

*Peatselt seab end Paides sisse uus tänavatoidukoht. Paide kesklinnas kohvikut Uskumatu pidav Kaido Lepik selgitas, et see tänavatoidukoht on ratastel, ja kuigi toitlustust saab pakkuda soovijatele sobivas kohas, seab tema haagise kesklinna vahetusse lähedusse.

Uue toiduhaagise menüüst leiab veiselihaburgeri muna, peekoni ja juustuga, kebabi­vrapi, aga ka laetud kartuli, mis kujutab endast täidetud ahjukartulit või, sibula, juustu ja rebitud sealiha või kebabiga. «See on saksapärane tänavatoit ja omast kogemusest julgen öelda, et väga toitev,» ütles Lepik, kellele teadaolevalt mujalt Järvamaalt sellist toitu ei saa.

*Paari nädala eest Udeva mõisapargis peetud õunamahlatalgutel jagus tööd tundideks, sest suur kogus õunu oli vaja mahlaks pressida. See polnud ainuke suur töö, mis päikeselisel nädalavahetusel ühiselt ette võeti, sest mulda oli tarvis pista ka mitu tuhat nartsissisibulat.

Udeva pargis tehti uhke ja suursuguse nartsisside istutuse aktsiooniga algust juba eelmisel sügisel. Kuivõrd tänavune kevad vindus pikalt ja oli jahe, ei saanud mõisapargis kollaste õite ilu palju imetleda. Seekordsete istutustalgute käigus tuli eelmisel aastal maasse pistetud sibulate ridadele oluliselt lisa.

Mõisapargi heaolu eest seisev MTÜ Uddewa tegi üleskutse aiapidajatele, kel jäi nartsissi­sibulaid koduaias üle, neid annetama. Ja aiapidajad polnud kitsid: eestvedajate sõnul kogunes üleskutse peale ligi 3000 nartsissisibulat, annetajaid oli mitmest Eesti nurgast.

*Järva vallas oli tänavu maal elamise päeva keskmes Aravete. Kangrumäe külakultuuri edendamise seltsi ning selle eesotsas oleva Marta Kondase eestvedamisel korraldatud päev oli rikkaliku programmiga, põnevaid tegevusi ja vaatamist jätkus kogu perele.

Omajagu huvi äratas inimestes Aravete päästekomando. «Meie juurde leidis tee 50 inimest. Tagasisideks saime palju häid sõnu, inimesed olid tänulikud, et kutsusime neid külla ja rääkisime oma igapäevatööst,» ütles komando pealik Lauri Ilves.

Lisaks tutvustustuurile ja päästemasinatele korraldasid tõrjujad soovijatele suitsusukeldumist. «Selleks lasime rahvakeeli diskotossu terve oma ühe garaažiboksi täis ning saatsime huvilised infrapunakaameraga tossu sisse nukku otsima,» selgitas­ Ilves.

Noorte seas osutus menukaks virtuaalreaalsusprillidega mäng, mille abil õpetati tegutsema kriisiolukorras. Aja peale oli võimalus riietada end tule­tõrjujaks. «Sel korral tegi kõigile võistlejatele silmad ette naine: Anita Homin suutis end tuletõrjujaks riietada 44 sekundiga. See on väga hea tulemus. Kontrollharjutusena peame meie 40 sekundiga end riidesse saama,» lausus Lauri Ilves.

Märksõnad

Tagasi üles