Selgusid orienteerumisaasta viimased Eesti meistrid

Copy
Raul Laas M65 klassi Eesti meister poodiumil.
Raul Laas M65 klassi Eesti meister poodiumil. Foto: Paul Poopuu

Aasta viimased Eesti meistrid orienteerumisjooksus selgitatakse tavapäraselt orienteerumismaratonis, ehk ühisstardist joostaval pikal rajal. Tänavu heideldi Eesti meistrimedalitele Tartu- ja Valgamaa piiril Soontaga metsades.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu andis teada, et rajameister Sven Oras oli planeerinud paljude risti-rästi etappidega rajad, mis olid kohati raskendatud läbitavusega aladel. „Võiduajad kujunesid eeldatavast pikematekski. Paraku tuli ette ka mitmeid tulemuste tühistamisi, sest suure väsimuse foonil unustati joogipunktiks olnud kontrollpunktis sellekohane märge tegemata,” sõnas ta.

Järvamaa orienteerumisklubist JOKA oli 12 sportlast oma jooksuvõimet ja vaimset vastupidavust proovile panemas ning koju õnnestus tuua kaks tiitlivõitu.

Kuna nii meeste kui naiste eliitklassis valmistusid koondise liidrid viie päeva pärast algavaks maailma karikavõistluste finaaletapiks, siis oli Poopuu hinnangul võiduvõimalusi paljudel.

Meeste eliitklassi linnulennult 25 km ja 41 kontrollpunktiga rajal asus meistritiitlit jahtima 17 sportlast. Oma esimese täiskasvanute Eesti meistritiitli võitis Eesti juunioride koondise liider Ossi Rasmus Priks Rakvere OK-st ajaga 2:44.00. JOKA klubi meestest tegi tubli soorituse Mehis Muru, kes lõpetas kuuenda kohaga, aeg 2:58.02. Raiko Marrandi tulemuseks jäi 12. koht. Naiste 16,9 km ja 33 kontrollpunktiga rajal võitis Kadri Kadakas SK Saue Tammed ajaga 2:25.45.

Neidude N16 klassi 8,3km ja 20 kontrollpunktiga rajal oli favoriidiks JOKA klubi neiu Anna Mia Atonen, kes sel aastal võidutsenud kolmel orienteerumisjooksu alal. „Seegi kord oli ta ühisstardist võistlusel juba poolel maal kindel liider ja kuigi raja lõpuosas tuli sisse ka suurem orienteerumisviga, siis võit tuli ikkagi veenva eduga,” ütles Poopuu.

Teinegi JOKA neiu Lisete Solenikov läbis raske raja tema sõnul tublilt ja saavutas kaheksanda koha. Noormeeste M18 vanuseklassis asus poolel rajal võistluse liidriks Kerto Kaasiku. Paraku jäi tal joogipunktis kontrollpunktis läbimise märge tegemata ja nii tulemust kirja ei saanudki. Sama saatus tabas selles vanuseklassis ka Kennet Keerbergi.

Meesveteranide M65 vanuseklassi 10,2 km ja 22 kontrollpunktiga rajal oli medaliheitluses Raul Laas. Päris raja lõpuosas õnnestus tal konkurentide eksimus ära kasutada ja lõpetada võistlus kuldmedali võitjana ajaga 1:45.45. Samas vanuseklassis saavutas viienda koha Kalev Ruberg. Meeste M35 vanuseklassis lõpetas Lauri Ruberg samuti viies, naiste N60 klassis Pilvi-Heli Vettik oli seitsmes ja meeste M55 lkassis Tenno Alamaa kümnes.

Orienteerumisklubile JOKA oli tävune orienteerumisaasta Paul Poopuu sõnul edukas. „Erinevates vanuseklassides võideti Eesti meistrivõistlustel kokku 56 medalit, sealjuures eliitklassis viis, noored-juuniorid 26 ja veteranid 25 medalit,” loetles ta.

Järgmised Eesti meistrid selguvad juba talvel suusaorienteerumises. (JT)

Tagasi üles