Vanatehnika varjupaik täienes erilise eksponaadiga

Copy
Järva-Jaani vanatehnika varjupaik. Tuve Kärner.

Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Järva-Jaani vanatehnika varjupaik. Tuve Kärner. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laupäeval, 28. septembril 2024 täienes Järva-Jaani Vanatehnika varjupaiga kollektsioon eksponaadiga nr. 547. Nii Eesti kui maailma vaates üliharuldase endise teleülekandejaama LiAZ-5932 "Magnoolia" annetas Varjupaigale tuntud filmilavastaja ja -operaator Rein Maran.

Arvatavasti 1970. aastate teises pooles Moskva oblastis Likinos ehitatud ülekandejaam kuulus algselt Eesti Televisioonile, kuid praktikas ei kasutatud seda Eestis kordagi. 1980. aastate keskel anti eemaldatud mootori ja eriaparatuuriga sõiduk ETV poolt üle juba tollal nime loonud Rein Maranile, kes kasutas ratastel keret oma Matsalu lähedases suvekodus laoruumina, kasutuse vajaduse kadumisega aga otsustas omanik sõiduki anda Järva-Jaani vanatehnika varjupaiga (ja kaudselt ka kinomuuseumi) ekspositsiooni.

Liikuv värvi-TV ülekandejaam LiAZ-5932 "Magnolija" oli Likino autobussitehases tootmises aastail 1974 kuni 1982, tehnika ja kere juhikabiin pärinesid autobussilt LiAZ-677. Soojustatud täismetallist furgoonkere oli jaotatud kaheks tööruumiks: stuudioruum, milles olid töökohad rezissöörile, videoinsenerile ja helioperaatorile ja varustuse hoiuruum. Bussi katusel olevale platvormile oli võimalik paigaldata ka telekaameraid. Teleaparatuuri paigaldas Likino tehases valmistatud keresse Leedus asunud Šiauliai teleaparatuuri tehas. Kokku toodeti Likinos 8 aasta jooksul 178 sellist erisõidukit, siiani on teada üksnes mõni säilinud (millest üks ka renoveeritud) eksemplar Venemaal. ETV-s oli kasutuses lisaks vähemalt kaks teist sarnast ülekandejaama, mis kõrvaldati kasutusest 1980ndate lõpus, mil võeti kasutusse moodsamad KamAZ-Ajokki ülekandejaamad.

Tagasi üles