Eesti ETNO ja Noorte ETNO Ringreisid toovad noorusliku pärimusmuusika Eestimaa lavadele

Copy
Noorte ja Eesti ETNO Ringreis 2024.
Noorte ja Eesti ETNO Ringreis 2024. Foto: Kärt Suurlaht

4. oktoobrini toimuvad Noorte ETNO ja Eesti ETNO ringreisid, kus noored pärimusmuusikud annavad koolikontserte seitsmes maakonnas ning õhtuseid kontserte Konguta ja Juuru rahvamajades. Noorte ETNO ringreis toimub viiendat, Eesti ETNO ringreis aga kümnendat korda, pakkudes igal sügisel muusikakogemust tuhandetele kuulajatele.

Ringreiside traditsioon sai alguse 2015. aastal Eesti Pärimusmuusika Keskuse eestvedamisel ning on kujunenud oluliseks noorte muusikute arenguvõimaluseks ja pärimusmuusika populariseerimise viisiks. Ringreisil osalevad muusikud tulevad nii suvisest Noorte ETNO laagrist, kus keskendutakse Eesti rahvamuusikale, kui ka Eesti ETNO laagrist, kus esitletakse erinevate rahvaste vokaal- ja instrumentaalmuusikat.

Koolikontserdid toimuvad Pärnumaal, Viljandis ja Viljandimaal, Raplas ja Raplamaal, Tartus, Põlvas, Harjumaal ja Järvamaal, kus noored muusikud tutvustavad eri rahvaste pärimusmuusikat ning rahvapille. Õhtused avalikud kontserdid leiavad aset 2. oktoobril Konguta rahvamajas ja 3. oktoobril Juuru rahvamajas. Ringreiside viimane kontsert toimub 4. oktoobril Pärimusmuusika Lõikuspeo raames Viljandi Pärimusmuusika Aidas.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse programmi- ja haridusvaldkonna juhi Margit Kuhi sõnul on nende ringreiside suurim kasu noortele muusikutele laiaulatusliku lava- ja bändikogemuse andmises. “Võimalus teha koostööd rahvusvaheliste muusikutega arendab nende erialaseid oskusi ja enesekindlust. Kümne aasta jooksul on ETNO ringreiside viljadeks kujunenud mitmed uued bändid, kes on oma teekonda alustanud just nende ringreiside kaudu ja võitnud järjest rohkem kuulajaid, sütitades ja süvendades pärimusmuusika vastu huvi,” lisas Kuhi.

Koolikontsertide kaudu jõuavad muusikud ligi 2000 õpilaseni, pakkudes noortele vahetut kokkupuudet rahvapillidega. Õhtustel kontsertidel saavad aga kõik muusikahuvilised osa uue generatsiooni muusikute etteastest, mis annab värsket vaadet Eesti pärimusmuusikale.

Tagasi üles