Evely Kaasiku lõpetas Maailma karikavõistluste hooaja esikümnes

Copy
Evely Kaasiku orienteerumisrajal.
Evely Kaasiku orienteerumisrajal. Foto: Eszter Kocsik

Soomes Kuopios toimusid tänavuse aasta Maailma karikavõistluste finaaletapid ja kus sai lõplikult selgeks Maailma karikavõistluste hooaja lõplik paremusjärjestus.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu andis teada, et Eesti koondisesse kuulusid MK finaaletappidel Järvamaa orienteerumisklubist JOKA liikmed Evely Kaasiku ja Sigrid Ruul. Evely Kaasikul oli õnnestunud võistluse korral võimalus lõpetada Maailma karikavõistluste hooaeg kokkuvõttes esikümnes.

Avaalana joosti tavarajal. Naiste 11,7 km ja 23 km rajale startis 112 naist. Võistluse võitis aegade edukaim naisorienteeruja Tove Alexandersson Rootsist ajaga 1:13.45. Evely Kaasiku tegi Poopuu hinnangul õnnestunud jooksu, püsides kogu võistluse esikümnes jõudis ta finišisse üheksanda ajaga. Sigrid Ruul läbis raja samuti oluliste eksimusteta ja lõpetas 66. kohal. Meeste 14,5 km tavarajal võitis 138 mehe konkurentsis soomlane Mika Kirmula ajaga 1:20.10. Eesti parimana saavutas Timo Sild 21. koha.

Järgmise alana joosti lühirajal, kus Evely Kaasiku on end tavaliselt kindlamalt tundnud ja seega edulootused suuremad. „Seekord läks aga teisiti, sest orienteerumisrajal pole eksimused välistatud,” nentis Poopuu.

Naiste 4,5 km ja 16 kontrollpunktiga rajal kordas võitu Tove Alexandersson ajaga 28.31. Evely Kaasiku alustas kindlalt ja püüdis juba raja avakolmandikul kinni kaks minutit varem startinud tugeva Tšehhi jooksja Teresa Rauturieri. Ent seejärel ühe kontrollpunkti võtmisel tegid mõlemad suure üle kolme minutilise vea, mis langetas Evely neljandasse kümnesse. Edasi kulges jooks küll heas rütmis ja mitmeid konkurente taas edestades. Lõpptulemusena see siiski kõrgemale 30. kohast ei aidanud. Kaotust võitjale jäi 5.06.

Evely enda hinnangul lasi ta end veidi häirida ees startinud võitleja kinni püüdmisest, misjärel tempot veelgi veidi lisas ja korraks kadus keskendumine ning kontroll orienteerumissoorituse üle. Veast aru saades ei suutnud ta koheselt täpselt ka oma asukohta kaardil määratleda ja sinna see aeg kaotsi läkski.

Sigrid Ruul Lõpetas lühiraja 80. kohaga.

Viimase alana võisteldi MK-finaalis teatejooksudes. Paul Poopuu ütles, et tubli soorituse tegi Eesti meeskond, kes lõpetas 53 riikide meeskondade seas 11. kohal. Võitis Rootsi teine meeskond.

Naiskondi oli stardis 38. Eesti naiskonnas jooksis hea avavahetuse Evely Kaasiku, kes andis teatevahetuse üle teisena, alla minutilise kaotusega Rootsi naiskonnale. Edasi aga meie naiskonna jooksjad Sigrid Ruul ja Marianne Haug tugevamate tempos püsida ei suutnud ning lõpetati 24. kohaga. Võitis Rootsi esindusnaiskond.

Maailma karikavõistluste hooaja lõpptulemusena osutus naistest parimaks Simone Aebersold Šveitsist ja meestest Kasper Harlem Fosser Norrast. Evely Kaasiku saavutas MK hooaja arvestuses toimunud seitsme etapi tulemuste alusel suurepärase üheksanda koha, mis on eestlaste parim tulemus orienteerumisjooksu MK koondarvestuses. Hooaja parimaks tulemuseks etappidel oli tavaraja viies koht ja viletsaimaks jäi 34. koht hooaja alguses sprindis. Parima Eesti mehena lõpetas Timo Sild MK hooaja 45. kohaga. (JT)

Tagasi üles