Laupäevase Järva Teataja tutvustus (1)

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui Paide linn 2022. aasta lõpus maamaksu tõstis, mäletame kõik seda virtsatraktorit, mis raekoja ette volinike akna alla sõitis, et põllumeeste arvamus sellest oleks üheselt arusaadav. Nüüd on aeg edasi läinud, kõik maad on riik ümber hinnanud ning pärast ligi paarikümneaastase vahega praeguse turuväärtusega vastavusse viinud. Maamaksuküsimus on maaomanikele tänavugi päris palju ärevust põhjustanud, sest maamaksuseaduses hakkavad kehtima muudatused, mis annavad kohalikele omavalitsustele suurema otsustusvõimaluse maamaksu määrata. See omakorda tähendab, et maks võib oluliselt suureneda.

* Kolmkümmend viis Eesti teadlast, psühholoogi, õpetajat, haridusjuhti ja lapsevanemat on teinud pöördumise presidendi ja valitsuse poole ettepanekuga keelustada õpilastele isiklike nutiseadmete kasutus koolipäeva ajal. Kirjas palutakse, et valitsus töötaks hiljemalt järgmiseks õppeaastaks välja reeglid nutiseadmete kasutuseks koolikeskkonnas, et toetada laste vaimset ja füüsilist tervist, arengut, heaolu, õppeedukust ja turvalisust. Järva Teataja uuris kolmelt Järvamaa koolilt, kuidas on seal lood nutiseadmete kasutusega ning kas ja kui pikisilmi oodatakse valitsuse otsust.

* Järgmisel neljapäeval on Väätsa mõisa saalis traditsiooniline tunnustus­üritus, kus selgub tänavune Tohvelmani-nimelise Järvamaa eduka maakooli­õpilase preemia laureaat. Selgub ka Eesti teatriliidu Helmi Tohvelmani nimelise näitlejapreemia saaja.

* Neljapäeval ja reedel kontrolliti heategevusklubi LC Paide Bastion eestvedamisel Paide koolide neljadate klasside õpilaste nägemist. Paide Bastioni liige ja laste silmakontrolli projekti eestvedaja Vello­ Talviste selgitas, et neljandate klasside õpilaste nägemist hakati kontrollima juba seitse aastat tagasi. Kuigi ühel aastal jäi see koroonapiirangute tõttu ära, vaadati järgmisel aastal üle nii neljandate kui ka viiendate klasside õpilaste silmad.

* Endist kirglikku kalameest Siim Uustalu ajab praegusel ajal kalavetele mitte lootus põnevast püügist ja ootus suurest saagist, vaid hoopis vabatahtlikult võetud kohustus. Siim Uustalu on nimelt Eesti kalastajate seltsi vabatahtliku kalakaitse Järvamaa välijuht, seega siinsete keskkonnakaitseinspektorite parim abimees.

* Tänavune õunarohke sügis annab hea võimaluse kodused ubinad tallele panna ning nautida neid jõuludeni või õigesti toimides isegi kevadeni. Järva Teataja uuris Rebase õunakasvatustalu perenaiselt Piia Tiigemäelt, milliste nippidega õunu võimalikult kaua värskena säilitada.

Märksõnad

Tagasi üles