Järvamaa ekspert Mida rohkem inimesi suudab kriisiolukordades tegutseda, seda rohkem on võimalik päästa elusid

Copy
Kuigi kriisiohu tunnetamine on paranenud, on üldine seis kesine: hädaolukorras toimetuleku esmaseid toiminguid teab hästi umbes pool elanikest. Pildil kriisivaru.
Kuigi kriisiohu tunnetamine on paranenud, on üldine seis kesine: hädaolukorras toimetuleku esmaseid toiminguid teab hästi umbes pool elanikest. Pildil kriisivaru. Foto: Dmitri Kotjuh

Päästeameti eesmärk on inimestele elanikkonnakaitse alaste oskuste ja teadmiste andmine. „Töötame selle nimel, et nõustada ja koolitada inimesi, et igaüks oleks kriisideks paremini valmis. Inimestele pakutakse kodunõustamisi ning ettevõtetele, omavalitsustele ja kogukondadele tasuta koolitusi. Päästeamet kutsub kõiki huvilisi üles seda võimalust kasutama,“ ütles Järvamaalt pärit elanikkonnakaitse ekspert Anni Alev.

„Mida rohkem inimesi suudab erinevates kriisiolukordades iseseisvalt ja teadlikult tegutseda, seda rohkem on võimalik päästa elusid ning vähendada tervise-, keskkonna- ja varakahjusid,“ ütles Alev. „Kriisiks valmistudes kehtib reegel: kui oled valmis kõige hullemaks, oled valmis kõigeks.“

Seetõttu on päästeamet viimastel aastatel elanikkonna kriisikoolitamisele suurt rõhku pannud. Hädaolukorraks valmistumise koolituse on läbinud enam kui 33 000 inimest, kodunõustamisi nii korteriühistutes kui ka eramajades on tehtud pea 900 leibkonnale ning avalike ürituste käigus on päästeamet jaganud oma teadmisi ning kogemusi ca 70 000 inimesele.

“Vahetu suhtlus inimestega annab alati kõige paremaid tulemusi ja nii oleme elanikkonna koolitamise võtnud oma südameasjaks. Tasuta koolitusi saavad tellida näiteks ettevõtted, korteriühistud, lastelaagrid ja avalike ürituste korraldajad,“ lisas Alev. „Koolitustel räägime sellest, kuidas kodus/tööl/kogukonnas kriisideks valmistuda ja vaatame üle, millised kriisivarud võiksid kodus olemas olla. Lisaks selgitame, kuidas ja missugustes kanalites riik inimestega kriisi ajal suhtleb, kust saada vajadusel lisainfot. Räägime ka üle, millal ja kuidas varjuda, kuidas selleks valmistuda ning mida teha siis, kui riik korraldab ulatusliku evakuatsiooni.“

Koostöös partneritega on päästeametil valmimas ka elanikkonnakaitse e-koolitus, mille testimisega hakatakse pihta juba oktoobri keskpaigas. “Veebikoolitus on kiireim viis pakkuda kriisivalmiduse baasteadmisi esmaabist evakuatsioonini. Koolitust saab läbida endale sobivas tempos ning selle raames tutvustatakse muu hulgas psühholoogilise esmaabi andmise põhimõtteid ning antakse head nõu pere ja kodu valmistumisel kriisideks,” kirjeldas Alev.

Oktoobris korraldab päästeamet ulatusliku teavituskampaania “Valmistu, et su elu/su pere/Eesti oleks kaitstud!”, mis annab esmast infot, millistele aspektidele peavad inimesed kriisideks valmistumisel tähelepanu pöörama. 

Tagasi üles