Maarja Brause: maakonnahaigla kui turvaline ja kättesaadav raviasutus

Maarja Brause.
Maarja Brause. Foto: Tiit Loim

Pühapäeva õhtul oli Aktuaalses Kaameras saatelõik, mis käsitles maakonnahaiglate tulevikku. Avaldasin oma arvamust Valga haigla ravijuhi ja Järvamaa haigla nõukogu liikmena. Riik üritab leida lahendust kahele peamisele probleemile: 1) ravi rahastamine muutub keerukamaks finantsilise ressursi vähenemise tõttu ja 2) tööturul napib meedikuid.

Olen seda meelt, et mitte kumbagi probleemi ei lahenda me maakonnahaiglate tegevuse ja ravimahtude piiramisega. Vastupidi - teenuste tsentraliseerimisega süvendame me ääremaastumist ning tekitame teisesed probleemid ja kulud seoses transpordi ja kasvõi töölt ära olemisega. Teatud spetsiifilisemad uuringud ja protseduurid ning kitsamate erialade spetsialistid on koondunud keskustesse ja see ongi mõistlik. Selles osas on meil täna toimiv süsteem. Maakonnahaiglast veel rohkem teenuseid ära viia ei ole enam võimalik, pigem tuleb luua jätkusuutlik süsteem meedikute pealekasvuks ja kindlus maakonna inimestele, et optimaalne arstiabi, s.h. kindlad erialaspetsialistid, on kodulähedases haiglas kättesaadavad.

Maakonnahaiglates on niikuinii viimase 30 aasta jooksul toimunud muutused, mis vastavad ka demograafilisele olukorrale. Spetsialistide arv ühe eriala sees on vähenenud, aga ka patsiente on mõnevõrra vähem.

Tagasi üles