Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide ansambel Paradoks, mille loomisest möödub tänavu 45 aastat, andis laupäeval oma viimase kontserdi. Et ansambli fännid ega Paide inimesed pole bändi vahepeal unustanud, näitas seegi, et kes tuli piletit ostma viimasel hetkel, sai selle üksnes rõdu viimastesse ridadesse. Taas leidis kinnitust, et hea rokkmuusika on Paide üks olulisimaid märksõnu. Neljatunniseks maratonkontserdiks kujunenud ajalooline muusikasündmus muusika- ja teatrimaja publikut sugugi ei heidutanud.

* 17 noormeest, kes istusid esmaspäeva hommikul Paide muusika- ja teatrimaja parklas bussi, et minna ajateenistusse, said esimese soovituse, et kui nad on Jõhvi jõudnud ja ennast sisse seadnud, siis helistagu kindlasti vanematele ja andku teada, kuidas ajateenistus on alanud. Seda hirmu, et lähedased võõraks jäävad, samuti ei ole, sest esimene külastusaeg on juba pühapäeval ja koju pääseb isadepäevaks – seega nelja nädala pärast.

* Teisipäeval jõudsid Paide linnaruumi uued välitrenažöörid, mis pakuvad spordihuvilistele võimalust vabas õhus lihaseid trimmida. Mobiilne välijõusaal jääb Paidesse küll ajutiselt, kuna tegemist on seadmete demotuuriga. Lai 33 korvpalliväljakutele püsti pandud välijõusaalis on kaheksa masinat.

* Justiitsministeeriumi tellitud reoveeuuringu järgi tarvitasid inimesed augusti keskel kanepit enamikus linnades märksa rohkem kui siiani sellel aastal. Viimatised reoveeproovid võeti 13 linnast 14. ja 15. augustil 24 tunni jooksul. Reoveeuuringute käigus võetud proove analüüsib Eesti kohtuekspertiisi instituut, mis suudab indikaatoruuringute käigus anda täpse ülevaate uimastite levimise olukorrast. Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonna analüüsitalituse nõunik Andri Ahven ütles, et kanepi kui selgelt sagedasima narkootilise aine tarvitamine Paides on alates 2023. aasta algusest jäänud teiste linnadega võrreldes enamasti keskmisest allapoole. «Kui tänavu augustis tehtud uuringu järgi oli Paide kanepi tarvitamiselt viimane, siis mais oli Paide linnade seas keskmisel tasemel. Augustis oli Paidega kõige lähedasem näit Võrus,» ütles ta.

* Eesti kultuurkapital on kolmandast taotlusvoorust eraldanud Järvamaale tuhandeid toetuseurosid. Et järgmisel suvel on Tallinnas laulu- ja tantsupidu, teevad ka maakonna kollektiivid selleks ettevalmistusi. Nii on Türi kultuurikeskuse naisrahvatantsurühm Naksakad saanud 1000 eurot toetust, et lasta valmistada tantsijatele kihelkonnakirjadega sukad. MTÜ Riikar on saanud 2000 eurot, et teha rahvarõivaid Väätsa noorte segarühma Tantsuwägi noormeestele.

* Neljapäeval jõuab Paide linnavolikogu ette tänavune teine lisaeelarve, mis näitab, mille pealt aasta jooksul kokku hoida ja kuhu on raha juurde vaja. Teise lisaeelarvega suureneb Paide linna tänavune eelarve 1565 euro jagu, mis teeb kogu eelarve mahuks 24 510 256 eurot­.

* Pühapäeval korraldas Kirna mõis järjekordsed tulbitalgud, et vabatahtlike abiga pista mulda tuhanded lillesibulad, mille õied pakuvad silmailu tuleva kevade tulbifestivalil. Sel korral ootas mõis appi 15 inimest ja tulla soovijate nimekiri täitus kiiresti. Mõisa perenaine Tuuli Org sõnas, et kuna nüüd on neil oma aednik Eve Sammal, kellel omakorda kaks abiaednikku, kes samuti sibulaid istutavad, siis polegi rohkem abikäsi tarvis.

* Pühapäeval mängis oma hooaja olulisima mängu Türi Ganvixi jalgpalli­meeskond, kel oli kaalul kolmanda liiga idatsooni esikoht. Kohtumine koduväljakul peamise rivaali Raasiku FC Jokeriga lõppes valusa kaotusega 2:3 ja esikoha napsas türilaste eest vastane.

Märksõnad

Tagasi üles