Eesti veinitee käib nüüd läbi Huuksi

Copy
Margus Oleskil on korraga vein valmimas viies-kuues tünnis. Ruumi suuremalt tootmist ette võtta praegu veel napib. Aastas valmib tal umbes tuhat liitrit käsitööveini.
Margus Oleskil on korraga vein valmimas viies-kuues tünnis. Ruumi suuremalt tootmist ette võtta praegu veel napib. Aastas valmib tal umbes tuhat liitrit käsitööveini. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel kevadel ametlikult Järvamaa esimeseks veinide väiketootjaks tunnistatud Källomäe talu kuulub oktoobri lõpust Eesti veinitee ettevõtete seltskonda ning on valmis käsitööveinide huvilistele pakkuma erilisi maitseelamusi. Talu peremees ja veinimeister Margus Olesk on oma kriitilise maitsemeele järgi veine müügikõlblikuks timminud juba kaheksa aastat, aga ütles, et õppida ja areneda on veel palju.

Olesk sõnas, et enne Källomäele kolimist ei teadnud ta veinidest ega nende valmistamisest suurt midagi. «Talus jäi paratamatult puuvilju ja marju üle ning nendega polnud midagi peale hakata,» lausus ta. «Palju sa siis ikka siirupit, kompotti ja moosi jõuad teha ning ega nende tarbijaid tänapäeval kuigi palju ole. Siis turgataski pähe, et prooviks veini teha.»

Källomäe esimese veiniteo võttis ette hoopis perenaine Jana­ Olesk. Ta meenutas, et tegi seda koos pojaga, kes telefoni teel juhendas, mida ja kuidas peab tegema. «Maitsmine jäi Marguse hooleks,» ütles ta naljatades. «Sealt tekkiski Margusel huvi, et võiks veine teha ning õnnestumise korral neid ka müüa.»

Tagasi üles