Kindakunst ja kirjandus kohtuvad raamatus

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kindakirja ja kirjasõna kaudu räägib raamat loo siitilma naiste elusaatustest läbi aastasadade,» selgitab raamatu idee autor ja toimetaja Anu Pink.
«Kindakirja ja kirjasõna kaudu räägib raamat loo siitilma naiste elusaatustest läbi aastasadade,» selgitab raamatu idee autor ja toimetaja Anu Pink. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Saara kirjastuse raamatu «Kirjatud teekond» žanr on uudne, ühiste kaante vahel on rahvalikest mustritest inspireeritud kindad ja regilauluga pikitud ilukirjanduslikud lood kudujanaistest.

Raamatu mõtte autor ja toimetaja Anu Pink ütles, et kuigi ta tahtis välja anda raamatut Kristi Jõeste kootud kinnastest, ei soovinud ta teha tavapärast käsitööraamatut mustrite ja õpetusega. Kõrvale pidi tulema hoopis midagi poeetilist.
Pink oli Jõeste kindaid internetis näinud ja tema hinnangul on need tase omaette. «Need ei ole lihtsalt mingid kellegi kootud käpikud, vaid on midagi rohkemat,» selgitas ta. «Need kindad on väga peen töö, mõne kudumisel oli lausa 40 silmust vardal. Seega pole tegemist töökinnaste, vaid ikka käimakinnastega.»
Niisugust kunsti oskab hinnata ka presidendipaar, kes on Kristi Jõeste kindaid kingituseks viinud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles