Ministeeriumi diagnoos: Türi kulutas ja säästis vähe

Kadri Paas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Kui väikesed omavalitsused liituvad, siis enamasti saavutatakse valitsemiskulude arvel tubli kokkuhoid. Aga on ka rehepaplikke juhtumeid nagu Türi vald, kus liitumine kuigipalju kokkuhoidu valitsejate arvel ei andnud, väidab siseministeerium.

Siseministeerium koostas 1996.–2009. aastatel ühinenud kohalike omavalitsuste finantsmõjude analüüsi. Uuringust selgus, et üldvalitsemiskulud on ühinenud omavalitsustes vähenenud keskmiselt kolmandiku.


See on seletatav mastaabiefektiga: mida suurema hulga inimeste vahel mingisugust hüve jaotada, seda väiksemat hinda igaüks neist selle eest peab maksma.
Pealegi, pisikestes vähegi arvutada oskavates naaberomavalitsustes ei pea tingimata olema üksteist dubleerivaid asutusi ega neid omakorda «elus hoidvaid» tugiametkondi.


Siseministeeriumi statistika ütleb, et kõige vähem muutus valitsemiskulude osa Suure-Jaani ja Türi vallas. Enne ühinemist moodustas valitsemiskulu Türi vallas 10,7% eelarvest. See vähenes liitumise järel 0,86%.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles